Formirano preduzeće za gradnju HE Foča i Paunci

J.P.

Elektroprivreda Republike Srpske formirala je novo preduzeće Hidroelektrana Foča i Hidroelektrana Paunci. ERS će hidroelektrane graditi u saradnji sa Elektroprivredom Srbije.
Maketa buduće HE Paunci na Drini

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) formirala je novo preduzeće pod nazivom Hidroelektrana Foča i Hidroelektrana Paunci, koje će biti zaduženo za gradnju dve istoimene hidroelektrane, na reci Drini, čija je vrednosti oko 245 miliona evra (500 miliona KM).

Sedište HE Foča i HE Paunci je u Foči, a za vršioca dužnosti direktora imenovan je Borivoje Vujičić, dok je v.d. izvršnog direktora za tehnička pitanja Željko Ratković.

Vujičić je kadar SNSD-a iz Trebinja, bio je izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane u Gacku. Ratković je rukovodio Direkcijom za investicije u ERS-u.

HE Foča i HE Paunci trebalo bi zajedničke da grade Republika Srpska i Srbija, dogovoreno je na sednici dve vlade u februaru ove godine. Tada je rečeno da će dve zemlje zajednički graditi i HE Buk Bijela.

Vlada RS u januaru je dodelila ERS-u koncesiju za izgradnju i korištenje hidroelektrana Foča i Paunci, a nakon formiranja koncesionog preduzeća trebalo bi da se stupi u ugovorni odnos s Elektroprivredom Srbije.

Učešće Srbije u dve HE bi treba da bude 51%, a Republike Srpske 49%.

HE Foča bi trebalo da ima snagu blizu 44,15 megavata, a HE Paunci od 43,25 megavata. Struja koja se ovde bude proizvodila biće za izvoz, saopšteno je ranije.

Planirana lokacija brane HE Foča je udaljena oko 1,6 km uzvodno od Foče i na oko 10 km nizvodno od lokacije brane Buk Bijela, dok će HE Paunovci biti udaljena 10 km nizvodno od HE Foča. Procijenjeno je da će HE Foča godišnje proizvoditi 175,8 Gwh struje, a HE Paunovci 166,9 Gwh.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...