ČEZ napušta Istočnu Evropu

BM

ČEZ planira da proda svoju imovinu u Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i Turskoj jer su akcionari nezadovoljni poslovanjem kompanije u istočnoj Evropi.

Generalni direktor češke energetske grupe ČEZ izjavio je u ponedeljak da u ovoj kompaniji planiraju da prodaju svoju imovinu u Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i Turskoj, izvštavaju češki mediji a prenosia SeeNevs. .

"U okviru nove strategije imamo ambiciju da napustimo Bugarsku u narednim godinama. Grupa će više usmjeriti svoju strategiju prema Češkoj, što će za nas biti apsolutno prioritetno tržište“, izjavio je u intervjuu poslovni dnevnik Hospodarske novine Daniel Benes.

Benes je izjavio da ČEZ, takođe, razmatra izlazak iz Rumunije, Turske i razmišlja o napuštanju Poljske, gde ima dve termoelektrane na ugalj, a što je deo strategije grupe da smanji emisije ugljen dioksida. U ČEZ-u, prema njegovim rečima očekuju da će dobiti više milijardi čeških kruna od prodaje svoje imovine u Rumuniji.

Iz ČEZ-a su 22. maja odbilikomentarisati rumunske medijske izveštaje da planiraju prodati svoje poslovanje u ovoj zemlji.

„Svesni smo ovih izjava koje kruže u Rumuniji. Matična kompanija u Češkoj trenutno priprema redovno ažuriranje svoje strategije. Strategija će biti razmatrana na generalnoj skupštini sa akcionarima sledećeg meseca. U ovom trenutku, mi ne komentarišemo o tome ”, izjavio je tada jedan ČEZ-ov predstavnik za medije za SeeNevs u e-pošti.

Regulatorne vlasti u Rumuniji već su bile obaveštene o namerama ČEZ-a da proda svoje poslovanje u zemlji, izvestili su lokalni mediji prošle nedelje, navodeći neimenovane tržišne izvore. Prema izveštajima medija, akcionari ČEZ-a su nezadovoljni strategijom grupe u istočnoj Evropi i tvrde da menadžment ne može da obezbedi dugoročnu profitabilnost u nekim ekonomijama kao što su Rumunija, Albanija, Bugarska i Turska.

ČEZ Grupa je prisutna u Rumuniji od 2005. godine, kada je preuzela nacionalnu distributivnu kompaniju Electrica Oltenia. Trenutno opslužuje više od 3,5 miliona klijenata u lokalu, kroz devet kompanija: Distributie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Rumunija, Tomis Team, MV Invest, Ovidiu Development i TMK Hidroenergi Pover.

U aprilu je, inače, finansijska i osiguravajuća grupa Eurohold Bulgaria pokrenula ekskluzivne razgovore za kupovinu imovine ČEZ-a u Bugarskoj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...