Plemenita struja povećava energetsku bezbednost Srbije

BM

Saradnja sa „Gaspromom” za energetski bezbednu Srbiju, istakao je Aleksandar Antić, srpski ministar energetike prilikom jučerašnje svečanosti povodom početka gradnje TE TO Pančevo
(foto, Denis Fjodorov, direktor kompanije „Gasprom energoholding Srbija” doo i Aleksandar Antić,ministar rudarstva i energetike za vreme potpisivanja Memoranduma)

Na svečanosti povodom početka radova na izgradnji gasne termoelektrane toplane u Pančevu, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je da će saradnja sa „Gaspromom” učiniti Srbiju energetski bezbednom zemljom, piše Politika.

Antić je električnu energiju koja će se proizvoditi nazvao „plemenita struja”, jer ovaj način njene proizvodnje omogućava uspostavljanje balansa sa obnovljivim izvorima energije, elektrana će moći da radi fleksibilno u periodima kada je električna energija najpotrebnija, a njena cena najveća.

Maketa termoelektrane-toplane
Maketa termoelektrane-toplane

Ministar je kazao da Srbiji treba više gasnih elektrana, a preduslov za njihovu izgradnju je potreba za toplotnom energijom, pa je kao lokacije o kojima se razgovara sa ruskim partnerima naveo velike gradove Beograd, Niš, Kragujevac i Novi Sad, prenosi Tanjug.

Antić je ocenio da će saradnja Srbije sa „Gaspromom” učiniti Srbiju energetski bezbednom zemljom.

„Gasprom energoholding” je ćerka firma „Gasproma” i u rangu je „Gaspromnjefta” koji je u Srbiji poznat kao većinski vlasnik NIS-a.

„Gasprom energoholding” poseduje kontrolne pakete akcija i upravlja kompanijama grupe „Gasprom” u elektroenergetici, što je 80 elektrana sa ukupnom snagom od preko 38 GW.

Od 2007. godine kompanije grupe „Gasprom” realizovale su više od 30 projekata izgradnje i modernizacije proizvodnih kapaciteta ukupne snage od oko 9 GW, a u istom periodu pušteno je u rad 17 modernih agregata snage od 180 do 800 MW, zasnovanih na tehnologiji kombinovanog, parno-gasnog, ciklusa.

U grupi „Gasprom energoholding” je i jedina kompanija koja snabdeva Moskvu toplotnom energijom, kroz centralno grejanje i toplu vodu za stanovništvo, i to kroz najduži toplotno-energetski sistem na svetu.

U Srbiji ova firma radi kroz svoju kompaniju „Gasprom energoholding Srbija” doo, čiji je direktor Denis Fjodorov rekao da mu je drago što je baš u Srbiji prva investicija čitave grupe van granica Rusije.

On je izrazio želju da „Gasprom energoholding” bude lider u našoj zemlji u instalisanoj snazi i izgradnji, kao što je već u Rusiji.

te-to pančevo
U prvom planu - Kiril Tjurdenjev i Denis Fjodorov, iza - Hua Sinšen - potpredsednik Upravnog odbora "Shanghai Electric Group" i Aleksandar Antić

Hua Si Šen, potpredsednik upravnog odbora kineske „Šangaj elektro grupe” objasnio je da ova kompanija, pored proizvodnje elektro opreme, nudi i kompletne usluge projektovanja i izgradnje, da je postrojenja gradila i izvan Kine, i izrazio očekivanje da će zajedničkim snagama gasna elektrana u Pančevu biti završena u roku.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev za „Gasprom energoholding” je rekao da ima veliki uspeh u Rusiji, a takav uspeh mu je poželeo i u Srbiji, dok je za kinesku kompaniju rekao da je „vodeća ne samo u Kini”.

Tjurdenjev je najavio da će NIS do 2025. godine u Srbiju uložiti 1,5 milijardi evra, a kako je objasnio tokom poslednjih 10 godina bilo je ukupno tri milijarde evra investicija.

U izgradnju gasne elektrane u Pančevu biće uloženo 180 miliona evra, osnovni udeo u ovoj investiciji obezbeđuje „Gazpromenergo holding”, dok je po modelu „ključ u ruke” izvođač radova kineski „Šangaj elektrik grup”, a gasne turbine isporučiće firma „Ansaldo energia”.

Prema projektu, ovo energetsko postrojenje imaće instalisanu snagu od oko 200 MW, nalazi se uz samu postojeću NIS Rafineriju nafte u Pančevu, a očekuje se da bude pušteno u rad u četvrtom kvartalu sledeće godine.

U Srbiji je ovo prva parno-gasna elektrana, navode u Gazpromu i ističu da njen rad neće stvarati višetonski pepeo, niti će imati emisije čvrstih materiji i sumpornih oksida u atmosferu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...