Visoka poskupljenja električne energije u Češkoj

M. L.

Iza poskupljenja na početku ove godine, stoje kretanja na evropskim berzama električne energije na kojima je u protekloj godini jedan megavatsat poskupeo sa 34 na skoro 50 evra
(ilustracija, Termolelektrana Prunerov II u Češkoj)

Cene električne energije u Češkoj porasle su u januaru za 9,3 posto u odnosu na isti mesec lane, što je najveći rast od 2009, saopšteno je iz češkog državnog statističkog zavoda.

U januaru, u odnosu na prethodni mesec cene su povećane za 7,4 procenta što je, takođe, najviši rast u poslednjih deset godina. Analitičari češkog lista Hospodaržske novini su ovim povodom odmah upozorili da će se skuplja električna energija neminovno odraziti na cene svih roba i usluga.

U pozadini ovih poskupljenja su kretanja na evropskom tržištu tj na berzama električne energije na kojima je za godinu dana jedan megavatsat (MWh) poskupeo od 34 na skoro 50 evra.

Zbog zatvaranja nuklearnih centrala u Nemačkoj pojačan je pritisak na proizvodnju, inače, skuplje energije iz obnovljivih izvora, što uz poskupljenje emisonih dozvola, dovodi do skokovitog rasta struje. Samo za godinu dana cena emisije jedne tone CO2 porasla je sa 9,5 na 20,4 evra za tonu CO2.

Ovakva kretanja najviše se odražavaju na produkciju iz termocentrala na ugalj koja prestaje da bude rentabilna. Pored toga, u okviru EU do 2030. se mora postići da se minimalno 32 posto električne energije prodzvodi iz obnovljivih izvora. Sve to i u slučaju Češke zahteva, kako upozoravaju analitčari, masivne investicije koje će se izraziti u daljem poskupljenju električne energije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...