EPCG zarađuje na struji iz vode

BM

Zahvaljujući povoljnim hidrološkim uslovima EPCG će ovu godinu završiti knjižeći dobit veću od 50 milion evra.
(foto: TE Pljevlja)

Elektroprivreda EPCG je od početka 2018. godine ostvarila dobit veću od 50 miliona evra, saopštio je predsednik Odbora direktora te kompanije Đoko Krivokapić, prenose Dnevne novine.

Povoljni hodrološki uslovi i spremnost proizvodnih objekata su, kako je kazao, glavni uzroci ostvarenog poslovnog rezultata.

“Izvesno je da ćemo, ukoliko u narednim danima hidrološke prilike budu na nivou proseka za ovaj period godine, bez obzira na dosta sušni novembar, 2018. godinu završiti rekordnim poslovnim rezultatom”, naveo je Krivokapić u intervjuu za list Elektroprivreda i podsetio da je kompanija ove godine ušla i u investicioni ciklus vredan 170 miliona evra.

“Investicioni prioriteti su rekonstrukcija i modernizacija hidroelektrana Piva i Perućica, ukupne vrednosti od skoro 40 miliona evra. Sanacija prvog bloka Termoelektrane Pljevlja, za koju ćemo, zajedno sa rekultivacijom deponije šljake i pepela na Maljevcu, nameniti oko 60 miliona evra, takođe je bitan projekat”, rekao je Krivokapić, dodajući da prve analize pokazuju znatno veći kapacitet prvog bloka od predviđenog.

U crnogorskoj državnoj energetskoj kompaniji su fokusirani i na početak izgradnje hidroelektrane na Komarnici.

“Predstavnici Instituta Jaroslav Černi i Energoprojekta nedavno su održali prezentaciju modaliteta idejnog projekta, koji će nam omogućiti preduslove i početak izgradnje objekta na Komarnici. Naredne godine počećemo i geološka istraživanja u cilju dobijanja predinvesticione studije za izgradnju hidroelektrane”, istakao je Krivokapić.

U toku je i inoviranje projektnog rešenja o početku investicije prevođenja dela voda rijeke Zete u akumulacije Krupac i Slano.

“EPCG je fokusirana i na izgradnju vetroparka Gvozd u nikšićkoj opštini. Zadovoljan sam i što smo izabrani na tenderu za izgradnju solarne energije na Briskoj gori u Ulcinju, u saradnji sa finskim Fortumom”, naglasio je Krivokapić.

Na pitanje kako vidi poziciju kompanije na domaćem i stranom tržištu, Krivokapić odgovara da će se modernizacijom postojećih objekata i uvećanjem proizvodnih kapaciteta pozicionirati kao ozbiljni igrači u regionu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...