Otpočelo probno testiranje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije

BM

U toku je testiranje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije a početkom druge polovine naredne godine, sledi komercijalna upotreba ovog elektroenergetskog prenosnog sistema. Stručnjaci upozoravaju da će gubici na elektroenergetskoj mreži Crne Gore biće veći zbog podmorskog kabla.

Probno testiranje (commissioning) projekta energetskog povezivanja Crne Gore i Italije, zapravo, podmorskog kabla, uspešno je započeto u petak (14. decembra) prvim funkcionalnim testiranjem konvertorskog postrojenja u Lastvi, potvrđeno je Televiziji Crne Gore iz italijanske Terne i Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Provera funkcionalnosti celog sistema projekta podmorskog kabla trajaće nekoliko meseci, nakon čega, početkom druge polovine naredne godine, sledi komercijalna upotreba. Projekat energetskog povezivanja elektroenergetskih sistema (interkonekcije) Crne Gore sa Italijom prvo je spajanje te vrste balkanskog regiona sa Evropskom unijom. Crnogorski mediji ističu da će podmorski kabl Crnu Goru pozicionirati kao energetsko čvorište na Balkanu.

Konkretno, podmorski kabl je, zapravo, završetak visokonaponskog elektroenergetskog prenosnog sistema koji povezuje Rumuniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru sa Italijom.

Energetsko povezivanje Crne Gore i Italije polako ulazi u završnu fazu. Nakon što je kabl dužine 455 kilometara, od čega je većina pod morem, postavljen prošle godine, juče je uspešno završeno početno testiranje konvertorskog postrojenja u Lastvi. Testiranje, koji podrazumijeva stratesku saradnju i koordinaciju operatora prenosnog sistema Crne Gore i Italije, CGES-a i Terne, trajaće nekoliko meseci. Komercijalna upotreba podmorskog kabla, odnosno tranzit električne energije izmedju Balkana i Evropske Unije, putem prenosnih sistema Crne Gore i Italije, očekuje se početkom druge polovine naredne godine.

Crnogorski političari ističu da je projekat podmorskog kabla strateški važan za region i za Crnu Goru.

Crna Gora će po završetku projekta dobiti poboljšanu prenosnu mrežu, sigurniji energetski sistem, posebno primorje, što će biti od velikog značaja za buduće investicije u turizmu.

„Biti energentrsko čvorište regiona podstiče investitore iz energetskog sektora da ulažu u Crnu Goru. Nema danas svetske kompanije koja se ne interesuje za CG zbog projekta podmorskog kabla“, kaže crnogorski premijer Duško Marković.

Energetsku vezu Italije i Crne Gore Evropska komisija proglasila je projektom javnog interesa. U realizaciju najsavremenijih tehnoloških rešenja, dosad neviđenih na Balkanu, učestvovali su svetski brendovi: Tošiba, Prizmijan i Neksans.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da će gubici na elektroenergetskoj mreži Crne Gore biće veći zbog podmorskog kabla.

Gubici na prenosnoj mreži za narednu godinu planirani su u iznosu od 180 gigavat-časova električne energije, što je značajno više nego prethodne dve godine, navodi se u energetskom bilansu Crne Gore za 2019. godinu, pišu Dnevne novine.

Uzrok većim gubicima, kako je objašnjeno, biće veći tranzit struje uslovljen puštanjem u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

Ostvareni gubici u prenosnoj mreži u 2017. godini su dva odsto manji od planiranih, dok je njihovo ostvarenja u prošloj godini osam odsto iznad plana, istaknuto je u dokumentu koji je Vlada usvojila prošle sedmice. Planirano je i da gubici na distributivnoj mreži naredne godine iznose 334 gigavat-časova, što je 12,5 odsto od ukupne potrošnje. Tokom 2017. godini planirani su gubici od 336 gigavat-sati, a ostvareno ih je 19 odsto više, odnosno, 400 gigavat-sati. Procena ostvarenja gubitaka u ovoj godini iznosi 375 gigavat-sati, što je 13 odsto više od plana.

Komercijalni rad podmorskog kabla uticaće i da tranzit struje za narednu godinu bude 69 odsto veći od ovogodišnjeg rezultata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...