Remontom povećani snaga i radni vek TENT-a A

J.P.

Kapitalnim remontom bloka A4 u TENT-u A snaga povećana na 332 megavata, produžen mu je radni vek na naredne četiri decenije, a unapređene su energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

Završetkom kapitalnog remonta bloka A4 u Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A) snaga tog bloka povećana je na 332 megavata, produžen mu je radni vek na naredne četiri decenije, a unapređene su energetska efikasnost i zaštita životne sredine. Novac za remont, 53,5 miliona evra, obezbeđen je iz budžeta EPS-a.

Čestitajući EPS-u na remontu koji je završen u predviđenom roku Aleksandar Antić, minister rudarstva i energetike u Vladi Srbije je rekao da je reč o veoma važnom projektu, kako za EPS tako i za energetski sistem Srbije.

“Ovim kapitalnim remontom dobili smo novi blok A4, koji ulazi u novi život, u nove četiri decenije. Nova, veća snaga tog bloka, bez ikakve sumnje, značajno će uticati na ukupnu proizvodnju električne energije u Srbiji. Na ovom projektu je radilo više od 40 kompanija, a u pojedinim fazama bilo je angažovano više od 1.500 radnika. To je dokaz da je proces bio dobro organizovan i doprinelo je da se završi u roku”, rekao je Antić naglašavajući da se Srbija nalazi u velikom investicionom ciklusu, te da se trenutno u našoj zemlji odvijaju projekti čija je vrednost veća od tri milijarde evra.

Milorad Grčić, v.d. direktora JP Elektroprivreda Srbije, u čijem sastavu je TENT A, istakao je da je kapitalni remont bloka A4 završen za manje od pet meseci, dakle, u rekordnom roku.

“Revitalizacijom ovog bloka završili smo revitalizaciju četiri velika bloka u TENT-u A. Ostali su blokovi A1 i A2, manji i najstariji blokovi, koji rade skoro punih pet decenija. Ti blokovi su u nekoj prethodnoj strategiji EPS-a bili predviđeni za gašenje, ali je strategija sada promenjena i uz podršku Vlade Srbije blokovi A1 i A2 biće „vraćeni u život“. Trenutno završavamo neophodne projekte za revitalizaciju ta dva bloka i najkasnije do kraja godine biće raspisan tender za njihovu kompletnu revitalizaciju”, rekao je Grčić, objašnjavajući da će, kada se završi njihov remont, blokovi A1 i A2 imati snagu veću od 400 megavata a radni vek će im biti produžen za najmanje 40 do 50 godina.

I remont ovih blokova, za šta će trebati 200 miliona evra, biće finansiran sredstvima EPS-a.

Poslednji kapitalni remont bloka A4 urađen je 2007. Godine, što je obezbedilo je stabilan rad bloka proteklih 11 godina. Blok A4 je prvi put sinhronizovan na mrežu 8. juna 1978. godine i ove godine obeležava 40 godina rada.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...