Kinezi obećavaju - Blok B3 u Kostolcu gotov 2020.

BM

Aleksandar Antić: „Ulažu se napori u procesu pribavljanja dozvola i neophodne dokumentacije za izgradnju novog bloka B3 u TE Kostolac“. Žang Čun: „Čvrsto uveravamo srpske partnere da će projekat biti realizovan do kraja 2020. godine“.
Li Mančang, kineski ambasador u Srbiji, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i Žang Čun, predsednik kompanije CMEC

Ulažu se napori u procesu pribavljanja dozvola i neophodne dokumentacije za izgradnju novog bloka B3 u TE Kostolac, čija vrednost iznosi više od 700 miliona američkih dolara. Obe strane moraju da daju maksimalan angažman, kako bi se projekat sproveo do kraja, u skladu sa dogovorenim rokovima, izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije, koji se tokom minulog vikenda sastao se sa Žang Čun-om, predsednikom kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i Li Mančangom ambasadorom NR Kine u Srbiji, povodom angažmana te kompanije na jednom od najvrednijih energetskih projekata u Srbiji.

Antić se zahvalio kompaniji CMEC na razumevanju potrebe srpske strane da se projekat izgradnje novog bloka razvija na najbolji i najkvalitetniji način, budući da se radi o najvećem projektu u poslednjih 30 godina, gde će snaga novog bloka B3 iznositi čak 350 MW.

„Činjenica da je predsednik CMEC-a za kratko vreme dva puta posetio Srbiju, govori dovoljno o posvećenosti ovom cilju“, istakao je Antić.

Predsednik kompanije CMEC, Žang Čun zahvalio se ministru na upriličenom sastanku i izrazio uverenje da će nakon ovog susreta obe strane imati jasniju sliku preseka stanja projekta, što je od značaja za dalje korake, i najavio učestalije dolaske u Srbiju, radi intenziviranja radnji u samom procesu projektovanja i izgradnji termoelektrane.

„Cilj nam je, da pored toga što ćemo uposliti projektante koji su referentni i imaju iskustva sa procedurama, angažujemo projektante koji su iz Srbije. To je još jedan od načina na koji želimo da dokažemo iskreno prijateljstvo sa Srbijom. Čvrsto uveravamo srpske partnere da će projekat biti realizovan do kraja 2020. godine“, rekao je Čun.

Vlada Republike Srbije je opredeljena i posvećena da pomogne kompaniji CMEC da sve aktivnosti sprovede u najavljenim rokovima.

„Uz saradnju sa Elektroprivredom Srbije, uveren sam u uspešan razvoj ovog projekta“, kazao je ministar Antić.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović, predstavnici Elektroprivrede Srbije, kao i predstavnici CMEC-a.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...