Sve veća proizvodnja struje u nuklearkama

BM

Već petu godinu zaredom u svetu raste proizvodnja električne energije iz nuklearnih elektrana. Azija je vodeće tržište nuklearne energije.

Prema poslednjem izveštaju Svetske nuklearna asocijacija (WNA), sa sedištem u Londonu, proizvodnja električne energije iz nuklearnih elektrana raste već pet godina.

Proizvodnja struje u nuklearkama je dostigla 2506 TWh (teravat časova) električne energije, što je za 1,2% više od 2477 TWh u 2016. godini. Na kraju 2017. svetska proizvodnja je iznosila 392 GWe (gigavata električnih) i proširila se na 448 reaktora, što je za dva GWe više (+ 0,5%) nego na kraju 2016. godine. Prošle godine četiri nova reaktora su priključena na elektroenergetsku mrežu s kombinovanim kapacitetom od 3.373 MWe (megavata električnih), dok su dva reaktora ponovo pokrenuta a pet reaktora (3.025 MWe) je ugašeno.

Azija je vodeće tržište nuklearne energije sa 143 reaktora u funkciji krajem 2017. godine, što je tri više u odnosu na 2016. godinu. Središnja i Zapadna Europa broje 131 reaktor (dva manje u odnosu na 2016.), Severna Amerika 120 reaktora, pa Rusija i Istočna Europa po 50 reaktora, objavio je u svojoj analizi istraživački tim Enerdate a prenela Energetika-net.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...