Nemačkoj preti elektroenergetski kolaps – kasni se sa izgradnjom prenosne mreže

M.L.

Energetska tranzicija u Nemačkoj, zasnovana na gradnji novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora „zapela“ je zbog kašnjenja u gradnji novih prenosnih kapaciteta.

Gradnja nove elektroenergetske mreže u Nemačkoj sve teže prati rast novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora.

Prema najnovijim podacima Bundesnetzagentur, nemačkog energetskog regulatora, od 77.000 kilometara potrebnih za širenje mreže nakon tranzicije energije, trenutno je odobreno 1.750 kilometara, a izgrađeno je samo 950 kilometara.

Najteži problemi mogu da nastupe tokom 2022. godine, za kada je predviđeno isključivanje poslednjih nuklearnih reaktora, koji su u radu. Tada preti kolaps prenosne mreže, koja više neće moći da odgovori novim zahtevima. Ukratko, spora gradnja prenosne i razvodne mreže postaje "usko grlo" nemačke energetske tranzicije sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije jer, kapaciteti solarnih elektrana i vetroparkova rastu brže od planova.

Iz Bundesnetzagentur, nemačkog energetskog regulatora saopštili su da je od planiranih 1.750 kilometara nove prenosne mreže sagrađeno 950 kilometara, što samo za sebe nije neki veliki podbačaj. Ali, energetska tranzicija, koja se ostvaruje brže od planova, zahvaljujući političkoj i još više materijalnoj podršci obnovljivim izvorima, ide ispred očekivanja i za koju godinu nadvija se opasnost kolapsa mreže, zbog naglih i neplaniranih promena u obimu produkcije, koje su česte kada su u pitanju obnovljivi izvori.

Ministar privrede Petar Altmajer (Altmaier) objavio je nedavno "akcioni plan" za ubrzanu gadnju nove energetske infrastrukture ali ni taj tempo ne mora biti dovoljan. Sve veće, neočekivane pobleme počinje da pravi podzemna razvodna mreža, koja je skupa i nailazi često na otpore građana.

Ekspert za energetsku politiku iz Socijaldemokratske partije (SPD) Bernd Vestfal (Westphal) upozorava da gradnja razvodne mreže sve više kasni i da nadležno ministarstvo mora preduzeti hitne mere za njeno ubrzanje.

Nemačkim Zelenima nikako se ne sviđa što glavnu odgovornost u ovome imaju pokrajine, a gotovo nikakvu savezna vlada. Istovremeno, Zeleni se zalažu za intenziviranje dijaloga s lokalnim sredinama, koga je dosad zaista bilo malo.

U biti, nemačka prenosna mreža treba da bude osposobljena da prenese tzv. zelenu energiju, pre svega, iz parkova vetrenjača, sa severa zemlje na industrijski jug u jugozapad zemlje. Glavni vodovi, Sudlink i Sudost link treba da budu gotovi do 2025. godine.

Moguće je da stabilizaciji nemačke mreže potpomogne tzv. kapacitetni mehanizam, preko održavanja u gotovosti rezervne elektrane na mrki ugalj u lužičkom području na jugoistoku zemlje, uz granicu s Češkom i Poljskom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...