SAD će iz Praga lobirati protiv Rusa i Kineza u evropskoj nuklearnoj energetici

M.L.

Kako bi u srednjoj Evropi suzbili uticaj Rusije i Kine u oblasti energetike i protežirli interes Vestinghausa za gradnju novih blokova u češkim nuklearkama Amerikanci odlučili da presele regionalno energetsko evropsko predstavništvo iz Sofije u Prag.

"Američko ministarstva energetike otpočelo je selidbu svog regionalnog evropskog predstavništva iz Sofije u Prag", saopštila je prošle nedelje ambasada SAD u Pragu.

Ovo predstavništvo, kako agencija ČTK prenosi saopštenje ambasade, radi na podršci energetske bezbednosti, neširenju nuklearnog oružja, naučnoj saradnji, kao i trgovinskih interesa SAD u regionu. No, i po preseljenju u Pragu, predstavništvo će se, kako se dodaje u saopštenju, posvećivati ne samo Češkoj, nego i ostalim evropskim zemaljama, kojih je dvadesetak, za koje SAD imaju poseban interes u oblasti energetike.

Ovaj potez američke adminstracije tumači se u češkoj javnosti, pre svega, nastojanjem da se u srednjoj Evropi suzbije uticaj Rusije, pa i Kine, u oblasti energetike, kao i da se protežira interes američke kompanije Vestinghaus (Westinghouse) za gradnju novih blokova u češkim nuklearkama Temelin i Dukovani (Dukovany), koje su su svojini kompanije ČEZ, a čiji je, inače, većinski vlasnik država.

Donošenje odluke o tome, međutim, već nekoliko godina koče nejasnosti oko finansiranja. Premijer Andrej Babiš je nedavno agenciji Rojters izjavio da bi odluku o finansiranju gradnje novog bloka u Dukovanima trebalo doneti najkasnije do kraja ove godine.

ČEZ, inače, odbija da investira u nove elektrane bez izvesne državne podrške. Manjinski akcionari ne kriju bojazan da bi gradnja novog bloka u Dukovanima, ako bi to platio samo ČEZ, dovela do pada akcija firme. Zato je ova firma nedavno predložila da se u njoj izvrši transformacija, tako što bi se nuklearni i konvencionalni izvori odvojili od distribucije i takozvane nove enegetike. Konkretno, tradicionalni izvori kao što su ugalj i nuklearna energija, ostali bi isključivo u rukama države.

ČEZ, u kome država ima udeo od 70 odsto, ima dve nuklaerke – Dukovani i Temelin, koje pokrivaju oko 38 odsto potrošnje električne energije u zemlji. Kontraverze oko reorganizacije nisu, međutim, još rešene, a rok da se pronađe rešenje, kraj godine, mnogi smatraju nerealnim.

Za gradnju novih nukleranih blokova u Češkoj zainteresovano je, sudeći prema javnim informacijama, šest svetskih firmi: ruska državna kompanija Rosatom, francuski, u pretešnom vlasnitvu države, EdF, južnorejski KHNP, kineska kompanija Čajna Nuklear Pauer (China Nuclear Power), američki Vestinghaus, kao i konzorcijum firmi Orano (nekadašnja francuska Areva - graditelj nuklearki) i japanski Micubiši (Mitsubishi) Atmea.

Nuklearka u Dukovanima ima četiri bloka od po 505 megavata, a Temelin dva bloka od 1.026 megavata instalisane snage.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...