Ugovoren završetak revitalizacije HE Đerdap 1

BM

U sklopu nastavak saradnje EPS-a i ruske firme Silovije mašini u Sankt Peterburgu je potpisana deseta dopuna ugovora o revitalizaciji agregata HE Đerdap, kojom se omogućava završetak tog značajnog posla.

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije i ruska kompanija Silovije mašini potpisali su u Sankt Peterburgu desetu dopunu ugovora o revitalizaciji agregata HE Đerdap, kojom se omogućava završetak tog značajnog posla.

Planirano je da peta faza revitalizacije na agregatu A2 počne u septembru i traje do polovine oktobra 2019. godine. Poslednja etapa radova na agregatu A3 i završetak revitalizacije HE Đerdap 1 planiran je u januaru 2021. godine.

„Nastavljamo uspešnu saradnju, koja traje više od pola veka, pošto su Silovije mašini isporučile opremu za generatore prilikom izgradnje hidroelektrana na Dunavu. Najvažnije za EPS je da se poštuju rokovi i na vreme završi obnova HE Đerdap 1. Očekuje nas još jedan veliki posao na revitalizaciji 10 agregata HE Đerdap 2, na kojem možemo da sarađujemo sa partnerima iz kompanije Silovije mašini“, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS prilikom potpisivanja dopune ugovora.

Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije JP EPS podsetio je da je projekat revitalizacije agregata najveće EPS-ove hidroelektrane počeo 2009. godine i dodao da je namera da se revitalizacija poslednja dva agregata završi bez pauze.

Do sada je završena revitalizacija četiri agregata u HE Đerdap 1. Predstavnici ruske kompanije poručili su da je oprema za generator A2 HE Đerdap 1 spremna za isporuku.

Predstavnici ruskog proizvođača opreme za elektrane su istakli da očekuju da će oprema sledeće sedmice biti utovarena na baržu i da će stići u Kladovo do 20. Avgusta i da su spremni da od starta učestvuju u projektu revitalizacije HE Đerdap 2 i pruže tehničku podršku inženjerima EPS-a.

U delegaciji JP EPS bio je i Radmilo Nikolić, direktor proizvodnje energije u ogranku HE Đerdap.

Kapitalna revitalizacija HE Đerdap 1 je veoma značajan posao za energetski sistem Srbije i EPS, jer će se kroz ovaj posao povećati snaga agregata za oko 10 odsto i produžiti radni vek za 40 godina. Prvi agregat HE Đerdap 1 pušten je u rad 1970. Godine. Ova elektrana godišnje proizvodi više od pet milijardi kilovat-sati električne energije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...