Rusi i Kinezi proširuju saradnju u nuklearnoj energetici

M.L.

Rosatom će u Kini izgraditi još četiri nuklearna reaktora snage od pod 1.200 megavata.

Rusi će izgraditi u Kini do 20028. četiri nova nuklearna rektora tipa Gen 3+ VVER-1200 (snage od po 1.200 megavata). Ugovor o ovom najvećem poslu u istoriji međusobne saradnje u nuklearnoj energetici potpisan je nedavno u Pekingu, u prisustvu šefova dve države - Si Djinpinga i Vladimira Putina. Ugovor su potpisali kineska nuklearnoenergetska tvrtka China National Nuclear Power (CNNC) i ruski proizvođač nuklearne energetske opreme i postrojenja Rosatom.

Dva reaktora biće postavljena na lokaciji već postojeće nuklearke Tien Van do 2027. godine, a dva u u NE Xudabaon a lokaciji Su Ta Pao do 2028. godine.

NE Tien Van će, tako, s dva nova bloka od po 1.200 megavata, postati najveća nuklearna centrala na svetu (ukupna snaga 8.000 megavata). Radove na NE Tian Van izvodiće kineska firma Jiangsu Nuclear Power Corporation (JNPC) u saradnji s ruskim Atom Stroj Eksportom (ASE).

Kineska vlada je, inače, od Rosatoma još u septembru prošle godine tražila ponudu za izgradnju još jedne nove nuklearne elektrane po ruskom projektu. Tada se nije znao obim novih kineskih investicija u nuklearne projekte a ni lokacija nove elektrane još nije bila službeno određena. Ruska agencija TASS tad je izvestila da Rosatom u Kini završava izgradnju trećeg i četvrtog reaktora u NE Tian Van.

Dve strane nisu objavile ukupnu vrednost ovog posla. Iz toga što Rosatom u Mađarskoj, na lokaciji Pakš, gradi dva nova nuklearna bloka od po 1.200 megavata u ukupnoj vrednosti od 12,5 milijardi dolara, može se pretpostaviti da ća četiri bloka za Kinu koštati najmanje 25 milijardi dolara.

Dve strane će sarađivati i u gradnji kineskog demonstraciono brzog reaktora CFR-600. Rosatom će isporučiti kineskim partnerima komponente za gradnju reaktora kao i gorivo. Projekat, međutim, rade isključivo kineski stručnjaci. Potpisan je i ugovor o isporuci radionuklidnih toplotnih jedinica, koje su Kini potrebne za program istraživanja Meseca.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...