Rosatom učvršćuje poziciju vodećeg svetskog graditelja nuklearki

M.L.

Ruski državni koncern, Rosatom dobio je velike poslove izgradnje nukleranih centrala u Turskoj i Egiptu, tako da sada ukupno ima ugovorenih poslova za 133 milijarde dolara. (foto: maketa nuklearne centrale Akuju)

Ruski državni koncern Rosatom učvrstio je u poslednje vreme poziciju najvećeg svetskog graditelja nuklernih centrala, što ima da zahvali naročito poslednjim narudžbinama iz Turske i Egipta. Trenutno ova firma, kako navodi agencija Blumberg,  ima ugovorenih poslova u gradnji nuklerki u vrednosti od 133 milijarde dolara. Ukupno Rosatom sada gradi 40 nuklearnih reaktora u svetu, od toga sedam u Rusiji.

Krajem protekle sedmice ova firma je, u prisustvo ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog domaćina-predsednika Tajipa Erdogana, započela gradnju nuklearne centrale Akuju na sredozemnoj obali Turske. Ova prva nuklearka u Turskoj, koja će imati snagu od 4.800 megavata, koštaće investitora više od 20 milíjarde dolara i počeće s radom, kako se očekuje, 2023. godine.

Velikim poslovima Rosatoma doprinose i kontakti na najvišem političkom nivou predsednika Putina koji je, kao i slučaju Turske, prvu egipatsku nukearrku EL Daaba, koja će biti iste snage kao i turska Akuju, predugovorio s šefom egipatske države generalom Abdalom Fatahom Sisijem.

U Jordanu, koji, takođe, kreće u gradnju prve nuklearke i namerava da sagradi dva bloka od po hiljadu megavata, ovaj posao u vrednosti od 12 milijardi dolara, kako se očekuje, treba da dobije Rosatom, zajedno sa američkom kompanijom Iks-Enerdži (X-Energy).

Ključno tržište za nuklearne energetičare  u ovom regionu postaje, međutim, Saudijska Arabija. Najveći svetski izvoznik nafte planira da u narednih 25 godina, kako bi se oslobodio zavisnosti od izvoza nafte, sagradi 16 nuklearnih blokova, što će koštati, kako se procenjuje, oko 80 milijardi dolara. U igri za dobijanju ovog posla stoleća su, osim Rosatoma, i fime iz Kine i iz Južne Koreje.

Najveći rival Rosatom na svetskom nivou su kineski državni koncerni Kineska nacionalna nuklearna korporacija (China National Nuclear Corporation) i Opšta nuklearna energetska grupacija (General NuclearPower Group). Ova druga učestvuje, na primer, u gradnji nove britanske nuklaerke Hinkli Point Si (Hinkley Point C).

U zemljama EU sada se grade samo dva nuklearna bloka, u Francuskoj i Finskoj (u ovoj drugoj zemlji je angažovan Rosatom) a Mađardska je Rosatomu poverila proširenje nuklaearke Paks za sumu od 12 miliijardi dolara, o čemu su se prošle godine u leto dogovorili predsednik Putin i mađarski premijer Viktor Orban.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...