Ponovo radi najstarija nuklearka na svetu

M.L.

Uprkos mnogim protestima, posle tri godine renoviranja, švajcarska nuklearna centrala Becnau, koja ima dva reaktora od po 365 MW, opet radi.

Najstarija komercijalna nuklerna centrala na svetu – švajcarska Becnau (Beznau) počela je, uprkos brojnim protestima, ponovo da radi posle tri godine rada na generalnoj popravci, javlja agencija AFP.

Becnau, koja se nalazi u kantonu Aagau, ima dva reaktora od po 365 megavata i radi od 1969. godine. Od 2015. zaustavljen je  rad oba reaktora, na kojima su, potom, modernizovani uređaji za zašitu od poplava i zemljotresa i aktueizovani računarski sistemi.

Ipak, sada je pušten u rad samo jedan blok a narednih dana se očekuje da će sve uslove za pouštanje ispuniti i drugi blok.

Ova nuklearka je posle havarije japanske Fukišime postala predmet žestokih javnih diskusija o bezbednosti nuklearne enrgije, u kojima je izražan jak javni pritisak da se obustavi rad svih postojećih i zabrani gradnja novih centrala na nuklerni pogon.

Zasnimljivo je da su 2016. годинe швајцарски бирачи одбили иницијативу da se три од пет нуклеарних реактора у земљи „ugase“ 2017. gодине a da su već u у мају 2017. подржали Швајцарску Енергетску стратегију 2050, prema kojoj će убрзо biti угаšeni нуклеарнi реакторi у корист обновљивих извора енергије.

Švajcarska vlada, međutim, nije još saopštila termin kada će to biti učinjeno.

Švajcarska, inače, podmiruje oko trećine potrošnje električne enrgije iz nuklearki, skoro 60 posto iz 600 hidrocentrala, a ostatak iz ostalih obnovljivih izvora.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...