Stvara se najveća energetska kompanija u Evropi

BM

Nemačke energetske kompanije E.on i RWE ujedinjuju imovinu u transakciji koja bi mogla da vrediti 60 milijardi evra. E.on će tako postati najveći evropski operator elektroenergetskih mreža i maloprodaje, dok će RVE biti drugi najveći proizvođač zelene energije. (foto: vetroelektrane Scroby Sands kraj obale Velike Britanije, čiji je vlasnik E.on (Profimedia, Alamy)

Dve najveće nemačke konkurentske energetske kompanije - E.On i RVE (RWE) - udružuju svoje snage, najavljeno je tokom vikenda. Imovina firme inodži (Innogy), ćerke RVE-a koja se bavi mrežom, obnovljivim izvorima energije i prodajom, biće podeljena između dve kompanije tako što će infrastrukturu preuzeti E.on, a obnovljive izvore RVE. E.ON će tako postati vlasnik Innodžjevog maloprodajnog i poslovanja s regulisanim mrežama, dok će RVE preuzeti E.ON-ovo i Innodžjevo poslovanje s obnovljivim izvorima, piše Jutarnji.hr.

Ukupna vrednost obe transakcije mogla bi dostići 60 milijardi evra, a reč je o sporazumu, kako piše Fajnenšel tajms (Financial Times), koji će temeljno preobraziti nemački elektroenergetski sektor. Povezivanjem se, naime, stvara najveća energetska kompanija u Evropi, a transakcija pokazuje i da industrija odustaje od vertikalne integracije. Zamena imovine još čeka odobrenje Nadzornog odbora svakog društva, a zbog složenosti transakcije finalizacija sporazuma se ne očekuje pre trećeg tromesečja 2019. godine.

Složenu zamenu imovine između E.on-a i njegovog dugogodišnjeg suparnika RVE-a osmislio je mali tim rukovodilaca i investicionih bankara tokom proteklih šest meseci, a za manje od tri meseca neumoljivih pregovora, obe strane su postigle dogovor. Ukupna vrednost obe transakcije iznosi već spomenutih 60 milijardi evra, a uključivaće dve faze. Prvo, E.on će kupiti RVE-ovih 76,8 odsto udela u Innodžiju, poslovnom sektoru obnovljivih izvora energije koji je izdvojen 2016. godine, a preostalim malim deoničarima će ponuditi 40 evra po akciji. E.on-ova ponuda za manjinske akcionare u Innodžiju, teška je oko pet milijardi evra, a RVE će platiti 1,5 milijardu evra u gotovini E.on-u.

RVE će, takođe, dobiti nove akcije u E.on-u, koje predstavljaju 16,7 odsto vlasništva u rivalskoj kompaniji. E.on će tako postati najveći evropski operator elektroenergetskih mreža i maloprodaje, dok će RVE biti drugi najveći proizvođač zelene energije.

Sporazum je, inače, posledica odluke nemačke kancelarle Angele Merkel o gašenju nuklearnih elektrana, čime su bili pogođeni i E.on i RVE. Na njih je uticao i ubrzani rast korišćenja obnovljivih izvora energije u Nemačkoj, zbog čega je veleprodajna cena električne energije porasla i smanjila dobit komunalnih firmi, zbog čega su ova dva konurenta bila prisiljena „razbiti“ svoje kompanije, kako bi odvojeno upravljali obnovljivim izvorima energije, maloprodajom i mrežim te elektranama na ugalj i gas. RVE je tako s Innodžjem stvorio zelenu energetsku firmu, a E.on je „fosilnu imovinu“ prebacio u kompaniju Uniper.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...