Cilj – EPS efikasna, “zelena” kompanija

BM

Predstavnici EBRD i Svetske banke ocenili su da je menadžment EPS posvećen reformama. Radi se na tome da EPS postane efikasna kompanija kojoj će prioritet biti zelena energija.

Elektroprivreda Srbije je pokrenula velike investicije i EPS je dobar primer reformi, rečeno je na panelu o restrukturiranju državnih preduzeća na Kopaonik biznis forumu. Tatjana Pavlović, izvršni direktor za finansije JP EPS, rekla je da je EPS prošlu godinu završio sa profitom od gotovo šest milijardi dinara, saopšteno je iz EPS-a.

“U skoro svim segmentima poboljšani su rezultati. Povećana je naplata i sada iznosi 98,3 odsto. EPS je uspeo, uprkos poteškoćama na početku prošle godine u proizvodnji uglja, da premaši proizvodnju iz 2016. za četiri odsto, a u prva dva meseca ove godine proizvodnja je bila stabilna i ispunjeni su planovi”, rekla je Pavlović.

Govoreći o investicijama, Pavlović je rekla da je započeta izgradnja novog bloka u Kostolcu od 350 megavata, nastavljene su investicije u zaštitu životne sredine u Kolubari u vrednosti od 154 miliona evra, otvoreno je novo polje G u Kolubari, koji će povećati proizvodnju uglja za 5,5 miliona tona. Tu su i ulaganja u hidro i termo sektor, revitalizacija i proširenje kapaciteta u HE Đerdap 1, završena je revitalizacija dva agregata u Zvorniku, modernizacija u TENT-u koja donosi veću snagu za 30 megavata po bloku.

“U 2017. smo imali 40 milijardi dinara investicija ili oko 340 miliona evra, što je najviše u poslednjih 10 godina. U rudarstvo je uloženo 16 milijardi dinara. Nastavljamo sa investicijama u narednim godinama”, rekla je Pavlović.

Predstavnici EBRD i Svetske banke ocenili su da je menadžment EPS posvećen reformama.

Direktor EBRD u Srbiji Danijel Berg je istakao da je u EPS-u završena prva faza reformi i to ne samo u finansijskom pogledu, da se vidi značajan napredak, te da se zajednički radi da EPS postane efikasna kompanija kojoj će prioritet biti zelena energija. Govoreći o finansijskom restrukturiranju EPS-a, Berg je istakao da je unapređen bilans stanja, da je kompanija likvidna, što joj omogućava da efikasno i delotvorno ulaže svoj novac.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva rekao je da je EPS na dobrom putu reorganizacije, kao i da je EPS dobar primer reformi u Srbiji.

“EPS je na dobrom putu reorganizacije, promene idu u pravom pravcu, ali moramo da ubrzamo ceo taj proces. EPS ključni igrač u srpskoj privredi. Tu možemo najbolje da demonstriramo šta može da se uradi i koje su poteškoće, ali i da se na EPS-u može videti pozitivan uticaj ako se sve uradi dobro”, istakao je Ndegva.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je da EPS ima dobre rezultate, da je smanjio broj zaposlenih za 10 odsto i da je povećao naplatu, ali da se to još ne vidi dovoljno u finansijskim rezultatima.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...