Povlačenje ČEZ-a iz Bugarske zabrinulo mnoge

BM

Predsednik Bugarske razmišlja o sazivanju Konsultativnog saveta za nacionalnu bezbednost zbog prodaje bugarske aktive ČEZ-a kompaniji “Inerkom“. Potrošači apeluju da država poništi zaključeni posao i insistiraju na traženju strateškog investitora i transparentnoj prodaji. Andrej Babiš, češki premijer uverava bugarskog kolegu da ČEZ radi sve po zakonu.

Predsednik Rumen Radev razmišlja o sazivanju Konsultativnog saveta za nacionalnu bezbednost zbog prodaje bugarske aktive ČEZ, javlja Bnr.bg

Radev je izrazio sumnju da je posredi skrivena kupovina.

„Prema zakonu ČEZ je deo nacionalne elektroprivrede i evropske energetske infrastrukture, direktno vezanza nacionalnu bezbednost. Munjevita ostavka ministra energetike ne znači kraj ovog slučaja. Naprotiv, generiše još više pitanja“, istakao je predsednik Radev pozivajući vladu da interveniše i objasni situaciju što bi ublažilo zabrinutost svih građana koji plaćaju struju.

Bugarski predsednik je ovim povodom juče pozvao institucije u zemlji da garantuju interese društva i države u energetici.

Izražavajući zabrinutost zbog nedovoljnih informacija i odsustva transparentnosti pri prodaji bugarske aktive ČEZ-a - jedne od najvećih kompanija u energetici, bugarskom društvu „Inerkom“ Radeva je na sastanku sa predsednikom Regulatorne komisije za energetiku i vodoprivredu Ivanom Ivanovim kategorično tražio da bugarske institucije garantuju zaštitu interesa društva i države.

Iz inicijativnog odbora za zaštitu potrošača su apelovali da država poništi zaključeni posao i insistiraju na traženju strateškog investitora i transparentnoj prodaji, uz jasne garancije za potrošače. U međuvremenu Nacionalna agencija za prihode je počela proveru posla.

Češki premijer brani ČEZ

Premijer Bojko Borisov zatražio je od čeških vlasti u telefonskom razgovoru s češkim kolegom Andrejem Babišem informacije o prodaju poslovanja ČEZ grupe u Bugarskoj, saopštila je danas press služba vlade Bugarske.

Borisov je izrazio zabrinutost zbog namera kompanije ČEZ, u kojoj češka država poseduje 63%, da proda imovinu u Bugarskoj kompaniji koja se nije dokazala na tržištu.

Bugarski premijer je Babišu rekao da je ČEZ u Bugarskoj deo nacionalnog sistema sigurnosti zemlje i da je dogovor koji se sprovodi bez neophodne transparentnosti razlog za zabrinutost.

Babiš je na to odgovorio da ga je Nadzorni odbor kompanije ČEZ obavestio da je prodaja potpuno zakonita i da ne predstavlja rizik za bilo koju stranu. Prema Babišu, provera pravne dokumentacije o kupoprodaji pokazuje da ne postoji prepreka za zaključenje tog posla.

Ističući da je kupac proveren, odnosno, da je proverena njegova sposobnosti da upravlja kompanijom za električnu energiju u Bugarskoj, kao i da su kontrolisani podaci o poreklu sredstava za plaćanje imovine češki premijer je izrazio spremnost da bugarskim vlastima dostavi rezultate inspekcija.

Borisov je najavio da je već naredio SANS i NRA inspekciju kupca i okolnosti oko transakcije i zatražio pomoć FSC i KEVR u ovom slučaju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...