EPS i u TENT uvodi nadzor iz Kontrolnog centra

BM

Kontrolni centar za nadzor rada i bezbednost, koji će sa 226 kamera pokrivati termoelektrane TENT A i B, ali i termolektrane Kolubara i Morava i Železnički transport proradio je danas u u TE Nikola Tesla A. Plan je i da se već u ovoj godini krene sa izradom idejnog projekta za jedinstven sistem video nadzora u EPS-u. (foto: TE Nikola Tesla A)

U Termolektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu počeo je danas da radi Kontrolni centar za nadzor rada i bezbednost, koji će sa 226 kamera pokrivati termoelektrane TENT A i B, ali i termolektrane Kolubara i Morava i Železnički transport. Vrednost investicije je 65 miliona dinara, navodi Tanjug. Kontrolni centar će omogućiti veću bezbednost energetskih objekata.

Milorad Grčić, v.d. direktor EPS-a objasnio je da je TENT u Obrenovcu jedan od najvažnijih segmenata EPS-a, jer se od uglja iz RB Kolubare proizvodi nešto više od 50 odsto srpske struje.

“To govori da je objekat od visokog značaja za EPS", rekao je Grčić i istakao da se danas zvanično pušta u rad Kontrolni monitoring centar u TENT-u A.

Kontrolni centar opremljen je sa 194 najmodernije kamere za četiri termolektrane (Nikola Tesla A i B u Obrenovcu, Kolubaru A u Velikim Crljenima kod Lazarevca i Moravu u Svilajncu) i još 32 kamere za praćenje železničkog transporta na oko 100 kilometara pruge kojom se prevozi ugalj.

Grčić kaže da je to početak nečeg što će podići stepen obezbeđenja naših energetskih objekata, tako što će sprečavati pokušaje upada, neovlašćenog ulaska, obavljati kontrolu ulazaka i izlazaka zaposlenih, hitno reagovati u slučaju požara, havarija...

U ostalim ograncima već postoji Kontrolni centar (TE-KO Kostolcu, Đerdapu, u RB Kolubari je u toku prva faza izgradnje Kontrolnog centra, a u Drinsko-limskim hidroelektranama je, takođe, započeta izgradnja, ali je cilj da se svi oni uvežu u jedinstven sistem video nadzora EPS-a). Plan je i da se već u ovoj godini krene sa izradom idejnog projekta za jedinstven sistem video nadzora u EPS-u.

Grčić je podsetio da je TENT u velikom investicionom ciklusu, te da za nekoliko dana kreće remont bloka A4, u toku ove godine kreće i jedan od najvažnijih projekata za odsumporavanje, a zatim sledeće godine trebalo bi da ,bude gotova projektna dokumentacija za remont blokova 1 i 2.

Promenom strategije EPS-a obezbeđen je nastavak rada najstarijih blokova u TENT-u A1 i A2 i oni će biti revitalizovani, modernizovani i nastaviće da rade u narednim decenijama, dodao je Grčić, te poručio da zato objekti moraju da se zaštite od slučajnih i neželjenih dešavanja, ali i namerno izazvanih oštećenja.

"Pored vizuelnog dela, unutrašnja kontrola EPS-a će u narednih mesec dana obaviti razgovor sa svakim od 130 portira", rekao je Grčić te dodao da je cilj da se preduprede zloupotrebe na svakoj kapiji na termoelektranama.

Postojao je mali otpor pri instaliranju video nadzora u nekim delovima termoelektrane, primetio je, ali i rekao da ga to nije iznenadilo i naveo da su se "najviše bunili ljudi na komandnim blokovima, što je srce upravljanja proizvodnje električnom energijom".

Šef službe Obezbeđenja i odbrane TENT-a Svetislav Pavlović je rekao da su Kontrolnim centrom pokriveni objekti od posebnog značaja za odbranu zemlje i da kao takvi spadaju u prvu kategoriju obavezno obezbeđenih objekata.

"Zato je bilo potrebno da se nivo fizičko tehničke zaštite podigne na najviši nivo, što je i učinjeno otvaranjem Kontrolnog centra", objasnio je Pavlović.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...