Afera zbog izlaska ČEZ-a iz Bugarske energetike

M. Lazarević

Temenužka Petkova, bugarska ministarka energetike podnela ostavku posle informacija u medijima da je povezana s kupcem – malom, nepoznatom firmom Inerkom, koja koja kupuje imovinu češke energetske kompanije ČEZ u Bugarskoj.

Bugarska ministarka energetike Temenužka Petkova dala je u petak ostavku nakon što su u tamošnjim medijima objavljene informacije da je povezana za malu, praktično dosad nepoznatu firmu „Inerkom“ (Inercom), koja kupuje imovinu češke energetske kompanije ČEZ u Bugarskoj, javlja češka agencija ČTK.

Bojko Borisov, predsednik vlade Bugarske potvrdio je odmah potom da će ostavku prihvatiti.

ČEZ je prošle nedelje saopštio da je prihvatio prodaju svoje aktive u Bugarskoj kompaniji „Inerkom Bulgaria“ i da će ugovor o tome biti potpisan za nekoliko dana.

Ponuda „Inerkoma“ je, prema saopštenju ČEZ-a, osetno iznad tržišne vrednosti prodavanih akcija, koja je utvrđena nezavisnom procenom. ČEZ je saopštio da je dogvorio prodaju po višoj ceni nego što je za akcije platio 2004. godine (tada je ta cena bila 285,1 miliona evra).

Prema informacijama iz bugarskih izvora, prodajna cena iznosi 320 miliona evra, a to iz ČEZ-a nije demantovano.

Borisov je 23. februara novinarima u Briselu izjavio da ostavku Petkove prihvata ali da odbija da ona ima bilo kakvu krivicu u ovoj stvari. Na ugovor o prodaji vlada, po rečima premijera, nija imala nikakav uticaj, a taj ugovor će proveriti nezavisni regulativni organi i odlučiti o tome da li će biti odobren.

Šef bugarske parlamentarne komisije za energetiku Deljan Dobrev je, pre toga ,ovim povodom izrazio obojazan da li je mala, i dosad nepoznata firma „Inerkom“, s godišnjim prihodom od nešto oko 800 miliona evra, sposobna da upravlja strategijskim delom energetskog sektora koji se prodaje. Slične bojazni izrazila je i opozicija.

Glavni deo aktive ČEZ-a u Bugarskoj čini najveće elektrodistributivno preduzeće u zemlji, koje ima nešto preko tri miliona klijenata. ČEZ je nedavno, posle dugortrajnih sporova s bugarskim vlastima oko cene elektrtične energije, odlučio da napusti ovo tržište.

Inače, još pre dve godine češki vlasnik je pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv bugarske vlade, u kojoj se traži visoka odšteta od više stotina miliona evra zbog državnih mera koje su teret održanja neekonomske električne energije prebacile na firrme ČEZ-a u Bugarskoj.

Iz sličnih razloga, posle međunarodne arbitraže, ČEZ je pre tri godine naopustio i Albaniju, gde je, takođe, držao najveće elektrodistributivno preduzeće, koje nije moglo izdržati pritisak tamošnje vlade da se održi neekonomske cena struje.

Kako se navodi iz centrale ČEZ-a, ovaj koncern napušta Bugarsku i zato što namerava da se usmeri na poslovanje u Češkoj i srednjoj Evropi, pre svega, na razvoj obnovljivih izvora energije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...