Transformacija ČEZ-a po uzoru na E.ON i RWE

BM

Uprava ČEZ-a želi podelu največe češke energetske kompanije na dve firme, tako da u jednoj bude poslovanje s ugljem, nuklearnom energijom i gasom a u drugoj OIE i distribucija električne energije.

Uprava ČEZ-a podržava zaključke poslovne studije po kojoj najveću češku i srednjevropsku energetsku kompaniju treba podeliti na dva dela.

Prema prvim informacijama, ovom studijom se predlaže podela ČEZ-a poslovanja po uzoru na nemačke energetske kompanije E.ON i RWE. Tim predlogom, država bi zadržala 100% vlasništva nad kompanijom koja bi nastavila voditi poslovanje s ugljem, nuklearnom energijom i gasom, dok bi nova firma vodila poslove vezane za obnovljive izvore i distribuciju električne energije. Država bi u novoj kompaniji u početku imala 51% vlasništva, dok bi se preostale denice prodale na tržištu. Kasnije bi država mogla postupno smanjiti svoj udeo na 25%, javlja češki poslovni dnevnik Hospodarske noviny a prenosi Energetika-net.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...