Rekordan početak godine u EPS-u

BM

EPS je 2018. godinu započeo sa povećanjem proizvodnje uglja i električne energije a naplata za 2017. godinu je na nivou od 99,2 odsto.

Elektroprivreda Srbije započela je 2018. godinu odličnim rezultatima i u januaru proizvela 9,3 odsto više električne energije i 7,5 odsto više uglja nego u istom mesecu prošle godine. Naplata isporučene električne energije podignuta je gotovo na 100 odsto i na računu EPS ima 56 milijardi dinara, odnosno gotovo 470 miliona evra, što osigurava stabilno poslovanje i nastavak investicija, saopšteno je iz EPS-a.

U elektranama EPS-a tokom prvog meseca 2018. proizvedeno je oko 3,3 milijarde kilovat-sati električne energije, što je oko šest odsto više nego što je planirano. Odličnim rezultatima doprinela je znatno bolja hidrologija tako da su hidroelektrane nadmašile plan za oko 44 odsto i u januaru proizvele 1,1 milijardu kilovat-sati električne energije.

Osnovu proizvodnje EPS-a čine termoelektrane u kojima je tokom januara iz kolubarskog i kostolačkog uglja proizvedeno oko 2,2 milijarde kilovat-sati električne energije.

Rudari RB Kolubara značajno su doprineli toj proizvodnji, pošto su tokom januara otkopali više od 2,4 miliona tona uglja za elektrane ogranka TENT. Proizvedeno je devet odsto više kolubarskog uglja nego u januaru 2017. godine.

„Na kopovima RB Kolubara ima 10 miliona tona otkrivenog uglja, spremnog za eksploataciju. To je najviše otkrivenog uglja od kada postoji Kolubara. Ukupno je u januaru otkopano 3,2 miliona tona uglja. Radili smo planski i ulagali u modernizaciju rudarske opreme, ali najveće zasluge za ove rezultate pripadaju rudarima koji rade vredno i odgovorno bez obzira na vremenske uslove“, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Rekorde u proizvodnji uglja i struje pratilo je poboljšanje naplate isporučene električne energije.

„Naplata za 2017. godinu je na nivou od 99,2 odsto. Otkrivena su i 6.762 slučaja krađe struje i za to poslati računi od 1,03 milijarde dinara. Jedan od najboljih rezultata u naplati ostvaren je u januaru ove godine kada je od 22,5 milijardi dinara isporučenih na računima za decembarsku potrošnju struje, naplaćeno 22,3 milijarde dinara. Naplata je poboljšana jer smo unapredili poslovanje, a povećana je i disciplina domaćinstava i privreda u plaćanju, posebno firmi i institucija iz javnog sektora, što je rezultat i jasnog stava predsednika Srbije i Vlade da se neće tolerisati neplaćanje“, rekao je Grčić.

Prethodna godina bila je jedna od investiciono najaktivnijih u istoriji kompanije. Veliki projekti nastavljaju se već na startu 2018, a kada budu završeni imaće veliku ulogu u obezbeđenju energetske stabilnosti i nezavisnosti Srbije. Novi termo-blok u Kostolcu snage 350 megavata, izgradnja prvog EPS-ovog vetroparka Kostolac, izgradnja sistema za odsumporavanje na TENT A, povećanje kapaciteta PK Drmno, revitalizacija i modernizacija hidroelektrana širom Srbije, razvoj distributivne mreže i objekata, samo su neki od ključnih projekata koji će doprineti razvoju EPS-a, domaće privrede, i boljim uslovima za život kupaca električne energije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...