EPS modernizuje elektromrežu na teritoriji Beograda

BM

EPS je ispunio obećanja i odlično počeo godinu, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS prilikom obilaska modernizovanih trafostanica u beogradskoj opštini Obrenovac i napomenu da „pored obezbeđivanja stabilne proizvodnje EPS u poslednjih godinu dana posebnu pažnju posvećuje obnavlјanju i proširenju distributivne mreže, jer bez dalekovoda i trafostanica električna energija ne može da stigne do korisnika“.

Za Elektroprivredu Srbije ova godina je počela odlično i samo na razlici između izvoza i uvoza električne energije ostvarena je zarada od 24 miliona evra, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

„Januar ćemo završiti sa 9,5 procenata većom proizvodnjom električne energije nego u istom mesecu 2017. godine. Proizvodnja električne energije je stabilna, proizvodnja uglјa u RB Kolubara svakodnevno je u skladu sa planom, tako da je i u 2018. godini obezbeđno pouzdano snabdevanje električnom energijom za sva domaćinstva i privredu u Srbiji“, rekao je Grčić prilikom obilaska modernizovanih trafostanica u beogradskoj opštini Obrenovac zajedno sa Miroslavom Čučkovićem, predsednikom opštine Obrenovac.

Grčić je istakao da pored obezbeđivanja stabilne proizvodnje EPS u poslednjih godinu dana posebnu pažnju posvećuje obnavlјanju i proširenju distributivne mreže jer bez dalekovoda i trafostanica električna energija ne može da stigne do korisnika.

„Samo u januaru postavili smo kamen temelјac za dve nove trafostanice, u Ubu i u Aranđelovcu. U Obrenovcu, u neposrednoj blizini fabrike Meita u Bariču, rekonstruisan je trafo u TS 110/10 kV koji je neophodan da bi se fabrika širila po svom planu. Dužnost je Elektroprivrede Srbije da omogući svakom investitoru dovolјno električne energije i stabilno snabdevanje“, istakao je Grčić.

U Bariču će, prema Grčićevim rečima, uskoro početi izgradnja trećeg transformatora u visokonaponskoj TS, da bi 2019. imali veći kapacitet za snabdevanje novih pogona.

„Beogradske opštine Lazarevac i Obrenovac su najvažniji energetski centri na karti Srbije, jer omogućavaju proizvodnju od 52 do 54 odsto električne energije u Srbiji. Pored stabilnog snabdevanja dužni smo da proširimo kapacitete za razvoj ove dve opštine. EPS je na teritoriji Obrenovca izgradio 15 TS, obnovlјeno je i napravlјeno pet kilometara niskonaponske mreže, modernizovana je oprema. U to je investirano oko 2,5 miliona evra“, rekao je Grčić i dodao da će se nastaviti ulaganje da bi Obrenovac dobio dvosmerno napajanje i automatsko upravlјanje u TS.

Pre obilaska modernizovanih trafostanica, Grčić i Čučković prisustvovali su pripremnom sastanku za početak izgradnje projekta odsumporavanja dimnih gasova u TENT A.

„To je suštinski projekat za Elektroprivredu Srbije, ali i život stanovnika Obrenovca. Pored tog projekta važno je i ulaganje u elektrodistributivnu mrežu. Novi transformator za veću snagu TS u Bariču pružiće mogućnost da se izgrade novi pogoni, ne samo Meite već i malih firmi širom Obrenovca, koje će pratiti ovu kompaniju. Investicije EPS-a u elektromrežu rešile su male životne probleme stanovnika rubnih mesnih zajednica i Obrenovac je u energetskom smislu zaokružen kako nam je iz EPS-a i obećano pre godinu dana“, rekao je Čučković.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...