Reorganizacijom EPS postao transparentniji, efikasniji i profitabilniji

Tanjug

EPS je zahvaljujući sprovedenoj reorganizaciji postao najveće preduzeće na Balkanu, kao i najveće energetsko preduzeće u regionu, širem od područja Balkana. Kroz reorganizaciju iz EPS-a će do 2020. godine otići, ukupno, 5.000 ljudi. U procesu reorganizacije EPS je uveo vertikalnu organizaciju i jedinstveno upravljanje, ujednačeni su procesi i procedure, a poslovanje EPS-a postalo je transparentnije, efikasnije i profitabilnije. (Foto: Tatjana Pavlović, izvršna direktorka za finansije u EPS-u - Tanjug)

Elektroprivreda Srbije se uspešno reorganizuje od 2014. godine, uvedeni su savremeni principi poslovanja, a broj zaposlenih je do sada smanjen za oko 2.500 radnika, rekla je Tatjana Pavlović, izvršna direktorka za finansije u EPS-u Tanjugu navodeći da EPS trenutno ima oko 29.000 zaposlenih i da je planirano da do kraja 2019. godine taj broj bude smanjen za ukupno 5.000 radnika.

Pavlović napominje da je to već skoro ostvareno, jer će uskoro biti poznato koliko se ljudi u 2017. prijavilo za stimulativne otpremnine.

Tokom 2016. godine je kroz stimulativne otpremnine iz EPS-a otišlo oko 1.500 ljudi, a tokom te i 2015. godine u ovoj kompaniji je broj zaposlenih smanjen za po 500 radnika prirodnim odlivom.

"Imali smo jedan paket stimulativnih otpremnina i tokom 2017. godine, ne znamo još tačan broj, ali očekujemo da će biti makar na nivou 2016. godine", rekla je Pavlović ističući da je EPS zahvaljujući sprovedenoj reorganizaciji postao najveće preduzeće na Balkanu, kao i najveće energetsko preduzeće u region, koje je šire od područja Balkana.

EPS planira još jedan paket stimulativnih otpremnina i tokom 2018. godine.

"Planirano je da nastavimo sprovođenje mera koje je odredla vlada zajedno sa MMF-om u smislu smanjenja broja zaposlenih", navela je Pavlović.

EPS očekuje i ispunjenje parametara koje je MMF zadao po pitanju naplate potraživanja, zaštite životne sredine, smanjenja gubitaka i vertikalne organizacije, koja je dovedena skoro do kraja.

EPS je uveo vertikalnu organizaciju i uvedeno je jedinstveno upravljanje u sistemu tog preduzeća. Ujednačeni su procesi i procedure, a poslovanje EPS-a postalo je transparentnije, efikasnije i profitabilnije.

Naglašavajući da EPS uvodi SAP ERP sistem, "koji kao kruna svih tih reorganizacija doprinosi jedinstvenom knjiženju i izvestavanju na nivou EPS grupe" Pavlović je objasnila da je organizacija izmenjena tako što je postavljena funkcionalna organizacija, a to znači da svaka linija biznisa direktno rukovodi svojim zaposlenima do nivoa svakog odseka i pogona. Samim tim su ostvarene brojne uštede u poslovanju, kako u delu nabavki, tako i u svim ostalim segmentima poslovanja - jedinstvenom izveštavanju, jedinstvenoj organizaciji, liniji distribucije i proizvodnje...

"Svaka linija biznisa direktno rukovodi sa svim strukturama širom Srbije", podsetila je Pavlović navodeći da je zaključkom Vlade Srbije iz 2012. godine trasiran put reorganizaciji EPS-a, koja je suštinski počela 2014. godine.

Prva faza reorganizacije EPS-a je završena 1. jula 2015. godine, kada je EPS umesto oraganizovanja kroz 14 pravnih subjekata počeo da funckioniše kroz tri pravna subjekta. To su bila preduzeća: matično JP Elektroprivreda Srbije, zavisno društvo Operator distributivnog sistema "EPS Distribucija" i zavisno društvo "EPS Snabdevanje".

Prva statusna promena JP EPS bila je u julu 2015. godine, kada je pet distributivnih preduzeća spojeno u jedno preduzeće i kada su svi proizvođači pripojeni JP EPS-u. U januaru 2016. je usledila naredna statusna promena, kada je jedan deo Distribucije izdvojen i pripojen JP EPS, a treća reorgnaizacija je bila u maju 2016. godine, kada je Snabdevanje pripojeno JP EPS-u.

Tokom 2017. suštinski nije bilo statusnih promena, ali da je to bila ključna godina za uspostavljanje funkcionalne organizacije EPS grupe.

Govoreći o planovima EPS-a u 2018. godini Pavlović kaže da je ostalo da se do kraja implementira jedinstvena sistematizacija, koja je već skoro završena tokom 2017. i da se završe brojne započete investicije, koje će doprineti povećanju proizvodnje struje u termoelektranama.

EPS je uspešno završio 2017. godinu i rudari su otkopali više od 39 miliona tona uglja, što je drugi najbolji rezultat u istoriji EPS-a, čime je omogućena stabilna proizvodnja struje i snabdevanje građana i privrede.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...