Škoda Praha neće graditi Blok II u TE Pljevlja

BM

Češka kompanija Škoda Praha neć graditi Blok II u TE Pljevlja. To ne znači da EPCG odustaje od realizacije projekta. Do kraja januara naredne godine biće predloženo alternativno rešenje.

Upravljački komitet Projekta izgradnje Bloka II Termoelektrane (TE) Pljevlja odlučio je juče da okonča saradnju sa češkom kompanijom Škoda Praha, saopštio je izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi (EPCG), Ivan Mrvaljević, izveštava Radio televizija Crne Gore.

Mrvaljević je kazao da je upravljački komitet odluku donio na sednici, shodno instrukcijama Vlade. Kako je istakao, razlog za prekid saradnje je nemogućnost realizacije tog projekta od strane Škode Praha u okvirima koji su postavljeni ugovorom, tj. činjenica da ni godinu nakon odustajanja Češke eksportne banke partner nije obezbedio prihvatljiv model finansiranja projekta.

"Uprkos značajnim naporima koje su u proteklom periodu oba pregovaračka tima uložila nije postignut dogovor oko tehničko-finansijskog modaliteta", naveo je Mrvaljević.

Naglasio je da odluka upravljačkog komiteta ne znači da EPCG odustaje od realizacije projekta, te da ostaje rešena u nameri da iskoristi pljevaljske energetske potencijale i Crnoj Gori obezbedi novi termoenergetski objekat.

"Kompanija u potpunosti ostaje posvećena izgradnji drugog bloka TE Pljevlja i do kraja januara naredne godine predložiće Vladi alternativno rešenje realizacije projekta", poručio je Mrvaljević.

Ekološka rekonstrukcija Bloka I i toplifikacija grada

Upavljački komitet i EPCG doneli su odluku o realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE.

"Postojeći, odnosno prvi blok TE, će do 2021. godine biti u potpunosti ekološki rekonstruisan. Obim projekta uključuje izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unapredjenje rada elektorfilterskog porstojenja, izgradnju sistema otpadnih voda i rekonstrukciju sistema transporta nus produkata sagorevanja", rekao je Mrvaljević.

Rekonstrukcija će se uraditi u potpunosti u skladu sa najstrožijim ekološkim standardima Evropske unije (EU), a njena procenjena vrednost će iznositi oko 40 miliona evra.

"Paralelno sa realizacijom projekta ekološke rekonstrukcije, u saradnji s Vladom i lokalnom zajednicom realizovaće se i projekat toplifikacije Pljevalja, sa postojećim blokom kao toplotnim izvorom", rekao je Mrvaljević.

Rekonstrukciju Bloka I finansira EPCG, toplifikaciju Vlada i Opština

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, saopštila je da je Vlada na sednici prošle sedmice donela odluku da upravljačkom komitetu pruži instrukcije koje podrazumijevaju prekid saradnje sa Škodom Praha, odnosno neprihvatanje njihove alternativne ponude, zatim raskid postojećih ugovora i hitno sprovođenje projekta rekonstrukcije postojećeg bloka TE.

"Naša je obaveza da građanima obezbedimo sigurno snabdevanje i rad termoenergetskog kompleksa u Pljevljima i da u narednom periodu što pre počnemo sa ekološkom rekonstrukcijom prvog bloka", rekla je Sekulić navodeći da je Vlada u prethodnih godinu dana pokušala da u saradnji sa Škodom Praha nađe najbolje alternativno rešenje u odnosu na ono što je bila prva ponuda i prvobitno potpisani ugovori.

"To nismo uspeli i više nemamo vremena da čekamo i tražimo alternativna rešenja. Moramo pristupiti ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka iz koje ćemo realizovati i toplifikaciju Pljevalja", dodala je Sekulić ističući da odluka o raskidu ugovora sa Škodom Praha nema nikakvog uticaja na građane Crne Gore.

"Prvi blok TE Pljevlja nastavlja sa radom koji ni na koji način neće biti ugrožen zbog ekološke rekonstrukcije koja će trajati tri godine", naglasila je Sekulić.

Novac za rekonstrukciju prvog bloka, odnosno oko 40 miliona eura, obezbediće EPCG, iz sopstvenih sredstava.

"Sredstva za toplifikaciju će biti obezbeđena kroz saradnju Vlade i lokalne samouprave", kazala je Sekulić.

Rekonstrukcija Bloka I omogućava toplifikaciju

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović istakao je da će se Projektom ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE stvoriti i tehničke mogućnosti za toplifikaciju Pljevalja i poboljšanje kvaliteta vazduha u tom gradu, koji je najviše ugrožen individualnim ložištima i gradskim kotlarnicama. TE Pljevlja, u sadašnjem stanju, ima dozvolu da radi još 20 hiljada sati za period od 1. janaura naredne do 31. decembra 2023. godine.

"Ekološka rekonstrukcija će biti završena do 2021. Godine, tako da ne postoji strah od eventualnog prekida snabdevanja u tom periodu. Važno je da taj limit od 20 hiljada sati važi samo za funkcionisanje TE sa postojećom tehnologijom", saopštio je Radulović ističući da prvi blok TE može raditi još 20 godina nakon rekonstrukcije, koja je planirana u naredne tri godine. "Sada smo na tragu da se loša ekološka situacija u Pljevljima promeni. Posle 27. decembra je tender za rekonstrukciju glavne gradske toplane, čime ćemo značajno popraviti situaciju pre rekonstrukcije drugog bloka".

Na pitanje da li su razlozi za raskid ugovora isključivo finansijske prirode ili imaju veze sa otvaranem poglavlja o životnoj sredini Radulović je odgovorio da razlozi nisu finansijske već tehničke prirode i da nemaju veze sa otvaranjem tog poglavlja.

“Nakon ekološke rekonstrukcije, koja je u skladu sa Pariskim sporazumom, prvi blok TE će zadovoljavati sve standarde Evropske unije. Rekonstrukcija jeste u skladu sa Pariskim sporazumom, ali nije zabranjeno korišćenje uglja, već je samo diktirana tehnologija kojom se emisija čestica svodi na nivo koji je predviđen međunarodnim deklaracijama", objasnio je Radulović.

Bez uticaja na poslovanje Rudnika uglja

Sekulić je, odgovarajući na pitanje kakva je bila alternativna ponuda češke kompanije, kazala da je ona podarzumevala ulazak različitih konzorcijskih partnera u odnos između EPCG i Škode Praha.

Na pitanje da li će raskid ugovora uticati na poslovanje Rudnika uglja Pljevlja, Sekulić je odgovorila da neće.

"Zadržavamo blok snage 225 MW, što znači da ni na koji način neće biti ugroženo poslovanje bilo koga ko je bio vezan za proizvodnju električne energije u Pljevljima, pa ni Rudnika uglja", tvrdi Sekulić.

Na pitanje da li se razmatra mogućnost da EPCG iz sopstvenih sredstava finansira izgradnju drugog bloka TE, Sekulić je odgovorila da se prvo mora sagledati koje je to rješenje.

"EPCG ni u jednom trenutku nije bježala od kofinansiranja samog projekta. U zavisnosti od toga koje će biti alaternativno tehničko rješenje sagledavaćemo i mogućnost finansiranja i samim tim kofinansiranja od EPCG", zaključila je Sekulić.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...