Nova snaga HE Đerdap 1

BM

Završena revitalizacija A1 u HE „Đerdap 1“ obezbedila je povećanje snage od 10 odsto i dodatnih 30 godina proizvodnje električne energije.

Agregat A1 u Hidroelektrani „Đerdap 1“ pušten je u rad nakon završene revitalizacije kojom su obezbeđeni povećanje snage od 10 odsto i dodatnih 30 godina proizvodnje električne energije. Pritiskom na dugme, agregat su u rad pustili Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

- Kapitalna revitalizacija agregata HE „Đerdap 1” je veoma značajan posao za energetski sistem i EPS. Do sada su revitalizovana četiri agregata - A1, A4, A5 i A6 i time smo dobili oko 60 MW nove snage za proizvodnju električne energije. Praktično se kroz revitalizaciju „Đerdapa“ dobija jedna nova hidroelektrana - rekao je Antić.

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, istakao je da je revitalizacijom snaga agregata A1 povećana za 10 odsto, sa 178 MW na 195 MW i da je projekat obnove tog agregata koštao oko 32 miliona evra. 

- Revitalizacija hidroagregata A1 započeta je pre više od dve godine. Bilo je dosta problema i sa izvođačem i sa tehničke strane, ali smo upornošću i nizom razgovora sa partnerima i prijateljima iz Rusije, predstavnicima kompanije „Silovije mašini”, uspeli da otkočimo proces. Završili smo revitalizaciju i hidroagregat A1 sada proizvodi električnu energiju većom snagom - rekao je Grčić.

Prvi čovek EPS-a dodao je da je revitalizacijom zagarantovano još 30 godina rada hidroelektrane na Dunavu.

- Naš cilj je da sačuvamo kapacitete koje smo nasledili od prethodnih generacija i još u boljem stanju ih ostavimo narednim generacijama. Revitalizacija agregata je najlepši poklon EPS-u za 124 godina postojanja i rada – istakao je Grčića i dodao da je u ime svih zaposlenih u EPS veoma srećan zbog dobro obavljenog posla.

Hidroenergetski i plovidbeni sistem „Đerdap 1“ napravljen je na 943. kilometru Dunava, kod Kladova. Deo je ogranka „HE Đerdap“ i sistema „Elektroprivrede Srbije“ i godišnje prosečno proizvodi oko 5,5 milijardi kWh električne energije, odnosno oko polovine ukupne proizvodnje hidroelektrana EPS-a. Agregat A1 je revitalizovan u godini kada se obeležava 45 godina od završetka izgradnje HE „Đerdap 1“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...