Uskoro ponovo kilovati iz prvog hidroagregata HE Đerdap 1

J.P.

Srbija je sad na zavidnom nivou, što se tiče EPS-a, ali i ostalih kompanija iz sektora energetike, rekla je Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike otvarajući Sajam energetike dok je Milorad Grčić, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije najavio da će EPS će iduće nedelje ponovo startovati obnovljeni hidroagregat 1 na HE Đerdapu 1.

Podsećajuči da Elektroprivreda Srbije električnu energiju proizvodi u termo sektoru, na bazi uglja, ali i u hidro sektoru Milorad Grčić, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije je danas, na otvaranju sajmova energetike zaštite životne sredine i visokih tehnologija na Beogradskom sajmu najavio da će hidroagregat 1 na Hiroelektrani Đerdapu 1 iduće nedelje, biti pušten u proizvodnju.

„EPS je na osnovu rasta prihoda skočio sa 19. na sedmo mesto liste i najbolje se plasirao od svih kompanija iz Srbije, što je pokazatelj uspešnog poslovanja. Nastavićemo reorganizaciju u skladu sa politikom Vlade Srbije i ulaganja u modernizaciju svih delova sistema. Upornošću poslovodstva koje vodim završili smo revitalizaciju agregata A1 u HE Đerdap 1 i on će se sledeće nedelje vratiti u proizvodnju. Uskoro ćemo postaviti kamen temeljac za novi termo blok B3 u Kostolcu, prvi posle gotovo tri decenije“, istakao je prvi čovek EPS-a.

Grčić je za uspehe kompanije zahvalio vrednim radnicima EPS-a, koji odgovornošću prema državnoj kompaniji, pokazuju i odgovornost prema državi naglašavajući da je zato ponosan na zaposlene.

„EPS je najveća i najvažnija energetska kompanija u Srbiji i jedan od stubova srpske privrede. Imamo odgovornost i prema 3,5 miliona naših kupaca i da bismo im bili bliži i ponudili bolјe usluge pokrećemo novi sajt, na kojem će moći da nađu sve odgovore koji su im potrebni“, rekao je Grčić.

Grčić je istakao je da EPS "ima budućnost", što dokazuje i bolji plasman na listi najuspešnijih kompanija u jugoistočnoj Evropi, jer se to preduzeće popelo sa 19. na sedemo mesto.

„EPS je najveća i najvažnija kompanija u Srbiji i jedan od stubova privrede“, rekao je Grčić i dodao da u toj kompaniji egzistenciju obezbedjuje više od 30.000 radnika, ali i više desetina zaposlenih u kooperantskim firmama, ako i preduzećima koja su "nepravedno izdvojena iz EPS-a", među kojima je posebno istakao značaj firme Kolubara metal, najopremljenije u tom sektoru na Balkanu.

Otvarajući Sajam energetike Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike se zahvalila svim kompanijama koje na njemu učestvuju.

„Srbija je sad na zavidnom nivou, što se tiče EPS-a, ali i ostalih kompanija iz sektora energetike“, rekla je Filipović i dodala da je ovaj Sajam značajan skup, koji resorno ministarstvo podržava.

Ističući da je neophodno ulaganje u nove, obnovljive izvore energije, ali da treba čuvati i tradicionalne, koje Srbija ima državna sekretaraka je posebno ukazala na značaj energetske efikasnosti.

Sajam energetike, inače, već 14. godinu okuplja kompanije koje se bave električnom energijom, ugljem, naftom, ali i obnovljim izvorima energije, energetskom efikasnošću i rudarstvom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...