Grčić „odmrzao“ saradnju sa Hidroelektrikom

J.P.

Milorad Grčić i Bogdan Nikolaje Badea, čelni ljudi srpskog EPS-a i rumunske Hidroelektrike dogovorili su maksimalnu sinhronizaciju rada turbina na srpskoj i rumunskoj strani HE Đerdap 1, prilikom proizvodnje i remonta. Uz to Hidroelektrika se obavezala da Srbiji do novembra obezbedi jedan ledolomac.

Posle višegodišnjeg zastoja u pregovorima sa rumunskim Hidroelektrikom Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije uspeo je da obezbedi jedan ledolomac za Srbiju od ove kompanije.

„Rumunska kompanija obavezala se da do novembra ove godine obezbedi jedan brod ledolomac. EPS već ima jedan ledolomac, brod Greben i veoma smo zadovoljni što smo uspeli u tome da naredne zime imamo dva ledolomca na Dunavu“, kaže Grčić objašnjavajući da je EPS-ov ledolomac jedini koji Srbija ima, a novi ledolomac će omogućiti da se u slučaju zamrzavanja reke brže probije plovni put.

Sastanak na rumunskoj strani Hidroelektrane Ðerdap 1 održan je prošle nedelje, a čelnici EPS-a i Hidroelektrike, Milorad Grčić i Bogdan Nikolaje Badea postigli su prve dogovore posle više godina komplikovane komunikacije.

„Važno je i što smo se dogovorili i da postoji maksimalna sinhronizacija rada turbina na srpskoj i rumunskoj strani HE Đerdap 1, prilikom proizvodnje i remonta“, istakao je Grčić.

Na sastanku je dogovoreno i da se u narednom periodu zajednički saniraju oštećenja na odvodnom delu brane, koje je izazvano prelivanjem vode sa velike visine.

Prošle zime zbog zaleđenog Dunava najveća hidrocentrala u Srbiji radila je smanjenim kapacitetom, a za razbijanje leda nije bio dovoljan samo EPS-ov ledolomac, već su morali da se iznajme ledolomci od Mađarske.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...