Energetsko umrežavanje zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope uz pomoć EU

BM

U Bukureštu su danas predstavnici EU i zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope potpisali memorandum o saradnji u oblasti energetike, koji m se, kako ističe srpski minister energetike Aleksandar Antrić nadležnost Grupe na visokom nivou za gasno povezivanje u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi (CESEC) proširuje i na oblast električne energije. (foto: Tanjug)

Predstavnici EU i zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope danas su u Bukureštu potpisali Memarandum o zajedničkom pristupu razvoja u oblastima tržišta električne energije, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, prenosi Beta.

U ime Srbije Memorandum je potpisao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je u Bukureštu prisustvovao sastanku ministara energetike zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope.

Na sastanku su razmatrani elektroenergetski projekti povezivanja država Centralne i Jugoistoične Evrope, razvoj tržišta električne energije i obnovljivih izvora energije.

Antrić je novinarima rekao da je ocenjeno da je postignut značajan napredak u realizaciji projekta gasne interkonekcije Bugarske i Srbije i data podrška početnim aktivnostima vezanim za gasnu interkonekciju Srbije i Rumunije.

"Projekat gasne interkonekcije Srbija-Bugarska je od ključnog značaja za diverzifikaciju i sigurnost snabdevanja obe zemlje, ali i drugih država u regionu, pre svega Bosne i Hercegovine", rekao je Antić.

Ukazao je i da će gasna interkonekcija sa Rumunijom uvesti novi izvor snabdevanja i energetske sigirnosti jer je Rumunija značajan proizvodjač gasa, koji će vrlo brzo posle završetka istraživanja u Crnom moru biti neto izvoznik gasa.

Antrić je kazao da se danas potpisanim Memorandom nadležnosti Grupe na visokom nivou za gasno povezivanje u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi (CESEC) proširuje i na oblast električne energije.

“To što je Memorandum potpisala Evropska komisija, devet članica EU i sedam članica Energetske zajednice, garantuje da će se raditi na eneretskoj sigurnosti ne samo zemalja zapadnog Balkana već i drugih država koje tokom godine imaju odredjene probleme u snabdevanju električnom energijom. Napravljena je lista projekta na kojoj su naši projekti o Transbalkanskom koridoru na vrhu prioritita. Za Srbiju je posebno začajno što je EK snažno podržala projekat izgradnje interkonekcije Srbije i Crne Gore koja je deo projekta povezivanja podvodnim kablom Crne Gore i italije, što čitavom regionu obezbedjuje pristup novim tržištima električne energije", rekao je Antić

Prema nejgovim rečima ocenjeno je da energetska efikasnost predstavlja, za čitav region, veliki izazov i veliku šansu.

“To postaje potencijalni novi energetski izvor, usled značaja i nivoa ušteda. Zemlje regiona u oblasti energetske efikasnosti treba da koriste iskustva EU i fondove EU koji su značajni za osnivanje nacionalne fondova za tu oblast", istakao je Antić i dodao da će obnovljivi izvori energije u ekološkom smislu predstavljati okosnicu budućeg održivog razvoja Srbije i zemalja regiona.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...