Solarni paneli za sirijske bolnice

BM

Humanitarna organizacija Unija za zdravstvenu zaštitu UOSSM izgradila je hibridni sistem za snabdevanje električnom energijom na krovu jedne bolnice u Siriji, a sada radi na pet novih projekata s fotonaponskim panelima, da bi pomogla i drugim bolnicama u toj razorenoj zemlji.

Pre početka rata, 2011.godine, Sirija je bila u potpunosti elektrifikovana, s 95% domaćinstava povezanih na električnu mrežu. Zemlja je nekada predstavljala energetsko središte, budući da je imala 15 elektrana uključujući TE Alepo i tri hidroakumulacije. Ali, posle šest godina rata, to se sasvim promenilo, jer su elektrane i prenosna mreža slučajno i taktički uništeni, a šteta u elektroenergetskom sistemu procenjuje se na pet milijardi USD, objavio je portal Power & Technology, a prenosi EnergetikaNet.

Danas je distribuciona mreža u Siriji razorena, elektrane ne rade, mnoge transformatorske stanice su uništene, kao i neki ključni vodovi. U području koje je držao ISIS deo infrastrukture radi, ali smanjenim kapacitetom. To je Sirijce učinilo zavisnim od upotrebe vrlo zagađujućih i skupih dizel generator, koji proizvode električnu energiju i tako pokrivaju osam odsto potreba države. Manjak struje ima drastične posledice po živote ljudi, a najakutnije stanje je u bolnicama.

Zbog toga je humanitarna organizacija Unija za zdravstvenu zaštitu UOSSM krajem 2016. započela projekat gradnje fotonaponskih panela za krovove bolnica. Reč je o hibridnom sistemu koji je sada izgrađen na krovu jedne bolnice, a uključuje 480 panela sa snagom od po 265W, ili ukupno 127 kW, baterije i dizel generator koji paralelno radi, a instalirano je i 18 invertera. Očekuje se da će takav sistem tokom godine zadovoljiti 30 do 40% ukupne potrošnje električne energije u bolnici, a ključna je električna energija u operacionim salama.

UOSSM trenutno radi na pet novih projekata s fotonaponskim panelima u sirijskim bolnicama. Procenjuje se da bi za Siriju optimalno obnovljivo rešenje za budućnost bile mikromreže, posebno u selima koja na taj način mogu zajedno da ostvare korist.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...