Američka nuklearna industrija ušla u krizni period

BM

U Sjedinjenim Državama se zatvaraju reaktori, a Ministarstvo energetike očekuje da će sadašnji udeo proizvodnje iz nuklearnih elektrana do 2050.godine sa 20% pasti na 11%. Država razmišlja o subvencijama za elektrane na ugalj i nuklearke.

Proizvodnja električne energije iz nuklarnog goriva u Sjedinjenim Državama je već neko vreme u krizi, iako se još pre deset godina činilo da je na pragu velika renesansa, piše Rojters, a prenosi portal Energetika-net.

Američko Ministarstvo energetike očekuje da će sadašnji udeo proizvodnje iz nuklearnih elektrana do 2050.godine sa 20% pasti na 11% i da će mnogi reaktori biti zatvoreni.

U proteklih pet godina zatvoreno je šest reaktora, a u idućih pet godina u planu je zatvaranje još šest. Faktor koji na to najviše utiče je sve veća proizvodnja jeftine struje iz prirodnog gasa iz škriljaca.

„Do pola trenutno operativnih nuklearnih kapaciteta moglo bi da bude izloženo riziku prevremenog penzionisanja u sledećih 10 ili 20 godina, zbog niskih cena električne energije i povećanja troškova“, rekao je Dejna Lazarus, viši analitičar u konsultantskoj firmi PIRA Energy Group, koja je deo kompanije S & P Global Platts.

Zaposleni u nuklearnoj industriji veruju da bi trebalo da se više plati za električnu energiju koju oni prodaju, jer je čistija od energije iz prirodnog gasa i uglja, a pouzdanija od energije dobijene iz vetra i one koju proizvode FN paneli.

Međutim, proizvođači energije iz gasa i obnovljivih izvora suprotstavljaju se većim plaćanjima za nuklearni sektor, koje smatraju skupom subvencijom nekonkurentnoj industriji. Na to je odgovorio Džozef Domingez, izvršni potpredsednik i šef sektora za vladine i regulatorne poslove i javnu politiku u korporaciji Exelon: „Ne tražimo subvenciju vlade. Prodajemo vrhunski proizvod“.

Najveći izazov je u državama poput Njujorka, Ilinoisa i Pensilvanije, gde se snabdevači energijom iz nuklearki takmiče protiv proizvodnje iz gasa i obnovljivih izvora energije. U državama koje su regulisle proizvodnju iz različitih izvora operatori snose troškove kroz troškove koji se prenose na kupce. Nuklearna energetika zapošljava 475.000 ljudi, direktno i indirektno, a studija Ministarstva energetike iz avgusta poziva na uvođenje subvencija za bazne elektrane na ugalj i nuklearno gorivo. Analitičari smatraju da bi, u interesu sigurnog snabdevanja, savezna vlada mogla puno da učini za nuklearni sektor.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...