CEDIS ulaže 78 miliona u elektrodistributivnu mrežu

BM

Crnogorski elektrodistributivni sistem uložiće u naredne tri godine 78 miliona evra u nastavak ugradnje “pametnih” brojila, građenje novih elektroenergetskih objekata, rekonstrukciju distributivne mreže, kao i optimizaciju radne snage i usavršavanje zaposlenih.

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) uložiće u naredne tri godine 78 miliona evra u razvoj i održavanje elektrodistributivne mreže u državi, rekli su za Dnevne novine predstavnici ove energetske kompanije.

U trogodišnjem periodu, realizujući plan investicija, CEDIS će ulagati u nastavak ugradnje “pametnih” brojila, građenje novih elektroenergetskih objekata, rekonstrukciju distributivne mreže, kao i optimizaciju radne snage i usavršavanje zaposlenih.

Prema navodima iz kompanije, najviše će se raditi u Ulcinju i Herceg Novom, zbog njihove sve veće potrebe za električnom energijom, nastale usled izgradnje veoma velikog broja turističkih i stambeno-poslovnih objekata.

“U toku septembra počinje izgradnja trafostanice 35/10 kV Novi Ulcinj, vredne više od dva miliona evra. Završavaju se i radovi na priključnom 35kV kablovskom vodu od trafostanice 35/10kV Kumbor do nove trafostanice 35/10kV Klinci, sa polaganjem kabla u podmorskom delu trase u dužini od oko 1.000 metara. Elektrodistributvna mreža u Crnoj Gori je dobrog kvaliteta, kako u pogledu tehničke ispravnosti, tako i u pogledu isporučene električne energije. Ako je suditi po prvoj godini našeg poslovanja kao samostalnog privrednog subjekta, možemo da izjavimo da će CEDIS takav pozitivan trend u poslovanju nastaviti i narednih godina”, rekli su predstavnici CEDIS-a.

CEDIS je nova firma, ali ujedno i jedna od najstarijih u Crnoj Gori. Kao nezavisna kompanija, CEDIS je osnovan, tačnije izdvojen iz Elektroprivrede, krajem juna prošle godine.

Time se, podsećaju u kompaniji, postupilo po direktivi EU, sa kojom je usklađena i domaća regulativa, odnosno Zakon o energetici po kome operator distributivnog sistema električne energije može da bude samo nezavisno pravno lice koje se ne bavi drugim energetskim delatnostima.

“Od osnivanja CEDIS-a je protekla godina i za to vreme je urađeno ono što je planirano. Stavljena je u pogon trafostanica 35/10kV Popovići, kojom se povećala sigurnost u napajanju korisnika u Opštini Bar. Izgrađena je trafostanica 35/10kV Klinci u Herceg Novom i izvršena rekonstrukcija trafostanice 35/10kV Pržno u Tivtu. Prioritet naše kompanije je obezbeđivanje sigurnog i kvalitetnog napajanja strujom postojećih korisnika i stvaranje uslova za priključenje novih, što se postiže kroz neprekidno ulaganje u mrežu”, naveli su u CEDIS-u, koji distribuira električnu energiju do 370.000 potrošača u Crnoj Gori.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...