HEP ne odustaje od povraćaja ulaganja u TE Gacko

BM

Hrvatska traži odštetu od 100 miliona evra za predratna ulaganja u Termoelektranu Gacko, ali je prihvatila odlaganje spora za još tri meseca, odnosno traženje rešenja na miran način.

Ukoliko se u naredna tri meseca na miran način ne reši spor između Hrvatske elektroprivrede (HEP) i BiH mogao bi da usledi arbitražni spor, jer Hrvatska smatra da je došlo do povrede stečenih prava u vezi s predratnim ulaganjima u Termoelektranu (TE) Gacko, prenosi EnergetikaNet.

Hrvatska traži odštetu od 100 miliona evra za predratna ulaganja u TE Gacko, tačnije ona iz 1983. godine.

Prema rečima nacionalnog pravobranitelja BiH Mlađena Mandića, spor je isti kao onaj sa Slovenijom. Naime, Slovenija od BiH traži naplatu osnovnog duga za ulaganja u RiTE Ugljevik, i to od 1.359.645.000 KM, što znači da bi u slučaju da dobije presudu u svoju korist, taj iznos s kamatama prelazio tri milijarde KM.

Mandić objašnjava da je u slučaju TE Gacko Hrvatskoj predloženo da se spor odloži za još tri meseca, odnosno da se ide na mirno rešavanje, što je ona i prihvatila.

„U toj fazi, u rešavanju sporova učestvuje samo TE Gacko, odnosno rukovodstvo Gacka i HEP- a. Smatram da pravna osnova HEP-ove tužbe ne stoji. Taj spor nema međunarodni element, to su bile republike jedne države. HEP to sada pokušava da predstavi kao međudržavni spor. Spor se rešava, odnosno razmatra, od 1981. do 1983., kada se gradila TE Gacko. Tada su bili samoupravni sporazumi i društveni dogovori. Znači, nije bilo klasičnog ugovora i nema međunarodnog elementa. Pred arbitražnim sudom u Vašingtonu država može da tuži samo privatno lice, a ovde država tuži državu. Prema tome, mislim da na sudu u Vašingtonu neće biti te arbitraže“, zaključio je pravobranitelj BiH Mlađen Mandić za Avaz, odajući da ne zna da li će biti neke druge arbitraže, u Parizu ili Beču, jer ostaju tri meseca za mirno rešavanja spora.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...