Slovenci hoće da grade još jedna blok u NE Krško

BM

Kompanija Gen energija, vlasnik slovenačke polovine nuklearke Krško zauzima se za izgradnju drugog, jačeg bloka, smatrajući da bi to njima i HEP-u obezbedilo energetsku sigurnosti i bilo ekonomski isplativo. Grinpis Slovenija i druge nevladine i ekološke organizacije se tome protive.

Dozvola za rad nuklearne elektrane Krško nedavno je produžena do 2043. godine, a kompanija Gen energija, koja upravlja 50-procentnim vlasničkim udelom Slovenije, zauzima se za izgradnju drugog, jačeg bloka radi obezbeđenja održive energetske sigurnosti Slovenije, ali i Hrvatske. Tome se protive neke nevladine i ekološke organizacije, izvestio je u sredu ljubljanski Dnevnik, a preneo portal SEEbiz.

U Grinpisu Slovenija, recimo, ocenjuju da je o oslanjanju na nuklearnu energiju iz Krškog kao održiv i jeftin energetski potencijal moguće govoriti samo zato jer njeni vlasnici u cenu struje ne ugrađuju dovoljan udeo za njenu razgradnju po prestanku rada. Grinpisovci potenciraju strategiju oslanjanja na obnovljive i alternativne izvore energije.

“Kad bi Gen energija plaćala pošten udeo za buduću razgradnju i za pohranjivanje nuklearnog otpada, tada ne bi mogli da govore o jeftinoj energiji iz Krškog”, kazala je za Dnevnik Katja Huš, članica ove organizacije.

Iako gradnja drugog bloka nuklearke u Krškom još nije predviđena nijednim službenim dokumentom, direktor Gen energije Martin Tovšak kazao je da o tome već danas treba razmišljati i da je zbog toga vlasnik slovenačke polovine nuklearke u zadnjih 11 godina potrošio 14 miliona evra za studije o isplativosti izgradnje drugog bloka. Taj drugi blok nuklearne elektrane Krško (NEK2), snage 1.200 megavata, dugoročno bi i održivo pokrio prosečne energetske potrebe Slovenije ako bi se te potrebe kombinovale s potrebama Hrvatske, Austrije ili Italije, rekao je Novšak.

Studije Gen energije pokazuju da bi gradnja i postavljanje drugog bloka na sadašnjoj lokaciji trajali oko deset godina, a cena bi bila od 3,5 do 5 milijardi evra. Pri sadašnjim relativno niskim cenama struje nuklearka Krško će vlasnicima, Gen energiji i HEP-u, doneti u 20 godina produženog rada dve milijarde evra dodate vrednosti, dok bi nova nuklearka - budući da bi imala veću snagu - u istom razdoblju Sloveniji i Hrvatskoj donela bar četiri milijarde evra, pa bi njena gradnja bila ekonomski isplativa, kažu u Gen energiji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...