Revitalizacijom do novih megavata

BM

Radovi na revitalizaciji agregata 1 u HE Đerdap privode se kraju. Polovinom avgusta treba da se završe svi montažni radovi.

Ulaganja u remonte, modernizaciju i primena novih tehnoloških rešenja su smernice koje Elektroprivredi Srbije obezbeđuju sigurnost, povećan stepen korisnosti, nove megavate i manje troškove eksploatacije. Toga se striktno pridržavaju i u ogranku HE Đerdap. Tri revitalizovana agregata u HE Đerdap 1 koji rade sa novom snagom najbolje opravdavaju uložena sredstva.

U HE Đerdap 1 je remont brodske prevodnice. U HE Đerdap 2 ove godine su remonti na tri agregata. Remont u HE Pirot počeće u septembru. Remontna sezona u Vlasinskim HE kreće u avgustu.

“Kada je reč o HE Đerdap 1, veliki posao u okviru četvrte faze revitalizacije je urađen. Linija vratila je onakva kakva i treba da bude, ostaju nam finalni radovi na ležajevima, sistemu hlađenja, završni radovi na gornjem krstu, uljnoj glavi i sasvim je izvesno da će već polovinom avgusta svi montažni radovi na A1 biti završeni, a posle mesec dana ispitivanja sledi redovna eksploatacija”, kaže Radmilo Nikolić, direktor za proizvodnju električne energije u ogrankuHE Đerdap.

Ostali proizvodni kapaciteti ogranka, osim HE Pirot, već su odradili svoj radni vek te su aktivnosti poslovodstva kompanije, ogranka i stručnih institucija usmerene ka pripremi uslova za revitalizaciju agregata druge dunavske elektrane i Vlasinskih HE. Najstariji agregat u HE Vrla 2 pušten je u pogon daleke 1955. godine. Agregati četiri Vrle kao da prkose vremenu. Sve rokove i granice u eksploataciji odavno su pomerene. Nameće se pitanje koliki je zaista radni vek ovih agregata.

“Ostvareni rezultati Vlasinskih hidroelektrana dobijeni su zahvaljujući profesionalnom održavanju opreme i postrojenja. Značajan deo revitalizacijskih i predrevitalizacijskih poslova na pomoćnoj opremi je urađen. Ostaje nam najveći deo poslova tj. zamena primarne opreme. Jasno nam je u kakvom je stanju oprema naših postrojenja na Vlasini i radimo obimne pripreme da bi revitalizacija krenula što pre”, objašnjava Nikolić.

Na HE Đerdap 2 intenzivno se priprema investiciono-tehnička dokumentacija.

“U toku je izrada programskog zadatka za idejni projekat i studiju izvodljivosti za revitalizaciju, modernizaciju i povećanje snage. Rumunski partner uradio je revitalizaciju sedam od ukupno deset agregata i organizovali smo tri sastanaka sa njihovim stručnjacima kako bi stečena iskustva primenili na našoj elektrani. Naši stručnjaci su obišli rumunski deo HE Đerdap 2 i videli kako rade revitalizovani agregati. Iskustva rumunskog investitora biće nam od velikog značaja. Treba istaći da smo za HE Đerdap 2 uradili i modelska ispitivanja radnog kola i rezultati koje smo dobili su odlični”, dodaje Nikolić.

Ogranak HE Đerdap je veliki sistem i mnogo je poslova pred zaposlenima. Jedan od njih je i sanacija slapišta prelivne brane HE Đerdap 1.

“Sedam prelivnih polja je naše, a ostalih sedam pripadaju rumunskom partneru. Veći deo oštećenja je na rumunskom delu brane. Od njih smo tražili da sanaciju radimo zajednički. Međutim, imali su drugačije mišljenje, te je na nama da se prilagodimo novonastaloj situaciji i da sami radimo svoj deo brane. Mnogo je posla za naše stručnjake i majstore, ali ne treba sumnjati da će sve biti završeno kako je i planirano. Ogranak HE Đerdap uvek će dati svoj maksimum”, poručuje Nikolić.

Brodska prevodnica na prvoj dunavskoj elektrani, iako u petoj deceniji rada, svoje obaveze iz ugovora o plovidbi izvršava besprekorno. Neophodna je zamena vitalnih delova postrojenja i opreme.

“Zahvaljujući angažovanju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva energetike, JP EPS i naših stručnjaka, iz programa „Connecting Europe Facility Fund“ Evropske unije, koji predstavlja mehanizam za podršku razvoju evropske transportne infrastrukture, uspeli smo da bespovratno obezbedimo 40 odsto potrebnih sredstava za revitalizaciju brodske prevodnice. Ostatak će biti obezbeđen iz budžeta u naredne tri godine. Obaveza EPS-a je da izradi tehničku dokumentaciju i izvede radove. Transport robe na Dunavu je u povećanju i modernizacija brodske prevodnice na HE Đerdap 1 doprineće daljem ispunjavanju evropskih standarda u ovoj grani transporta”, ističe Nikolić.

Traže se garancije

Peta faza revitalizacije HE Đerdap 1 predviđa radove na A2. Poučeni iskustvom s revitalizacije A1, gde je ruski dobavljač Silovije mašini kasnio u isporuci opreme, stav EPS-a je da se u sledeću fazu uđe samo ako se od dobavljača dobiju čvrste garancije da će na vreme biti isporučeni vitalni delovi agregata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...