Paks 2 startuje u januaru 2018.

BM

Prilikom posete Budimpešti, gde je pratio svetsko prvenstvo u džudou ruski predsednik Vladimir Putin je sa mađarskim premijerom Viktorom Orban razgovvarao o novoj nuklearnoj elektrani Pask 2 i saradnju Rusije i Mađarske u sektoru gasa.

Ruski predsednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban potvrdili su u ponedeljak kako će izgradnja nove mađarske nuklearne elektrane Paks 2 započeti u januaru iduće godine.

“'Izgradnja nove nuklearne elektrane Paks 2 može započeti u januaru i sada je ništa ne može zaustaviti”, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto nakon sastanka Putina i Orbana, prenose agencije.

Start gradnje ove nuklearke je, inače, odlagan 22 meseca - dok je EU ispitivala da li je projekat saglasan sa propisima.

Putin i Orban prisustvovali su prvom danu Svetskog prvenstva u džudou 2017. koje se održava u Budimpešti. Dvojica čelnika su se sastali na takmičenju i raspravljali o tekućim bilateralnim pitanjima, poput izgradnje nove nuklearne elektrane, uvozu prirodnog gasa iz Rusije.i drugim privrednim temama.

Sijarto je rekao i da će Bugarska, Srbija i Mađarska nadograditi delove svojih gasovoda, da bi se povećala količina gasa koja stiže iz Rusije.

Rusija je Mađarskoj dala kredit od 10 milijardi evra za nuklearni razvoj, što bi trebalo da pokrije oko 80 odsto troškova novih blokova.

Ukupni trošak izgradnje nuklearne elektrane iznosi 12 milijardi američkih dolara, od čega će mađarski privrednici ugovoriti poslove vredne pet milijardi američkih dolara, rekao je Peter Sijarto.

Mađarska opozicija kritikovala je projekat zbog nedostatka transparentnosti, kao i zbog Putinove posete i izrazile zabrinutost zbog Orbanove bliskosti sa ruskim liderom. Uz to se bune i zbog povećanja energetske zavisnosti od Rusije.

Ali, nova elektrana je prošla procenu Evropske komisije, dobivši sve dozvole početkom ove godine.

NE Paks 2 treba da bude dovršena 2023. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...