HE Vranduk verovatno će graditi Končar – Strabagu preti arbitraža

BM

Hrvatska kompanija Končar, kao deo već postojećeg konzorcijuma sa Strabagom, koji je najavio povlačenje, mogla bi samo da preuzme ulogu vodećeg izvođača radova na izgradnji Hidroelektrane Vranduk. Za spor oko ovog strateškog projekta Elektroprivrede BiH sa Strabagom najverovatnije sledi arbitraža.

Hrvatska kompanija Končar mogla bi da preuzme posao na izgradnji hidroelektrane na Vranduku vredne 114 miliona maraka, piše Dnevni avaz.

Končar bi, u stvari, kao deo već postojećeg konzorcijuma s austrijskim Strabagom, koji je najavio povlačenje iz projekta, mogao samo da preuzme ulogu vodećeg izvođača radova i nastavi sa izgradnjom hidroelektrane, najavljene kao jedan od strateških projekata Elektroprivrede BiH (EP BiH).

Ovakva najava dolazi u trenutku kada Strabag i EP BiH vode žustre pregovore o nastavku izgradnje HE Vranduk, a posle najave Austrijanaca da će raskinuti ugovor. Oni traže više novca od ugovorenog, što BiH strana odbija.

Iako, prema saznanjima Avaza iz nezvaničnih izvora, u EP BiH ovakva najava o ulasku Končara još nije došla pred Upravu, o njoj se razmišlja kao o realnoj opciji, jer je Končar od prvog dana upoznat sa svim uslovima, a predstavnici ove firme i njihovi inžinjeri već su obavili pripremnu fazu radova na reci Bosni kada su je pregradili.

No, jedna od opcija je i da EP BiH vrlo brzo stavi tačku na spor sa Strabagom, odbije sve zahteve i po užurbanoj proceduri raspiše novi tender, s tim da bi to značilo odlaganje radova. Izvori Avaza tvrde da je neizbežna arbitraža sa Strabagom, mada ugovor koji su potpisali ne ide naruku Austrijacima.

EP BiH je nedavno angažovala i stručne konsultante i pravnike da reše spor, ali je očito da pomaka nema, pa se još čeka odluka nadzornog organa, španskog Aecoma.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...