Revitalizacija A1 HE Đerdap 1 - bez prava na grešku

BM

Iskustvo radnika Kolubara Metala stečeno u fabrici i u elektranama u regionu s uspehom se primenjuje u revitalizaciji HE Đerdap 1.

Revitalizacija agregata A1 u hidroelektrani Đerdap 1 ulazi u finalnu fazu. Ni za jedan deo ove složene konstrukcije ne može se reći da je više ili manje bitan. Sve ovo liči na jedan veliki lanac gde je najmanja karika značajna koliko i najveća, piše EPS Energija.

Ako tražimo najosetljiviji deo ovog komplikovanog niza, onda je to svakako prirubnički spoj turbinskog vratila i rotora. Na dnu vratila je radno kolo težine neverovatnih 450 tona. Vratilo s delovima težine je 80 tona i cela ova konstrukcija koja radi transformacije vodene energije u električnu spojena je s rotorom glavnog generatora sa 20 vijaka M160, od čega je svaki težak 140 kilograma.

Radomir Mitrović, rukovodilac revitalizacije, objašnjava da je na ovom revitalizovanom vratilu sa agregata broj 5 gotovo nemoguće fabrički izbušiti 20 otvora na rotoru i isto toliko na osovini tako da se otvori poklapaju u hiljaditi deo milimetra, već se razbušivanje otvora mora izvršiti na licu mesta. Aksijalna sila vode koju trpe ovih 20 vijaka je 2.730 tona i ovde mesta za grešku jednostavno nema. Ovaj komplikovani posao poveren je Kolubara Metalu. Dole, u otvoru prečnika oko dva metra i isto toliko dubine, Dejan Đorđević i Radovan Pantelić iz Kolubara Metala i Georgi Dikunov, konsultant GEM-a, firme iz Rusije, pripremaju razbušivanje sledećeg otvora spoja vratila i rotora.

„Na sva tri prethodno revitalizovana agregata odradili smo razbušivanje otvora i ovaj četvrti završićemo s ugovorenim rokovima i zadatim kvalitetom. Posao koji mi radimo rade još samo Nemci. Posada je odlično uhodana, iskustvo smo stekli na raznim poslovima u našoj fabrici, na termoelektranama u Obrenovcu, Pljevljima, Gacku. Usluge pružamo i van granica Srbije, u Grčkoj, Makedoniji… Ovo su izuzetno skupi poslovi. Mašine koje koristimo prilagođene su terenskim uslovima rada. S kolegama iz Đerdapa odlično sarađujemo. Funkcionišemo kao jedan dobro uigran tim. Radimo po deset sati dnevno“, kaže Marinko Mihajlović, poslovođa i rukovalac mašine.

Radnici rade svake subote, tako da im je jedini dan odmora nedelja.

„Kolubara Metal je partner na koga možemo da računamo u svakom trenutku. Vrlo brzo ulaze u posao. Kvalitet spoja određuje rok završetka montaže agregata. Kada završe ovaj deo posla, silaze na etažu niže u turbinski prostor, gde će takođe uraditi jedan deo važnih poslova na razbušivanju otvora spoja potpore nosećeg ležaja s turbinskim poklopcem. Sasvim je sigurno da će kolege iz „Kolubara Metala“ biti naš partner na revitalizaciji preostala dva agregata“, kaže na kraju Radomir Mitrović.

Kolubara Metal je radio revitalizaciju krivaja lopatica usmernog aparata turbine. Ekonomska računica kaže da su ti radovi tri puta jeftiniji u odnosu na nabavku novih.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...