Klime gutaju kilovate

BM

Tropske temperature i sve masovnije korišćenje klima uređaja doveli su do toga da je 11. jula oboren letnji dnevnik rekord u potrošnji struje u Srbiji. Ovog jula EPS isporučuje za petinu više struje nego u istom mesecu prošle godine-

Ovog jula, kada smo suočeni sa temperaturama koje su nekada bile rezervisane samo za tropske krajeve, za čak 20 odsto je premašena potrošnja električne energije u odnosu na isti mesec 2016. godine. Uz to, ovog meseca je oboren i letnji dnevni rekord u potrošnji struje u Srbiji.

Rekordna dnevna potrošnja struje - 89 miliona kilovat časova zabeležena je 11. jula. Ovolikoj potrošnji doprineli su klima uređaji, koje ugrađuje i koristi sve više građana Srbije.

Iz Elektroprivrede Srbije objašnjavaju da smo ovog leta imali do sada tri toplotna talasa i rekord u potrošnji elektrčcne energije tokom letnjeg perioda.

U EPS-u, takođe, ističu da su obezbedili sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom za gradjane i privredu.

Između 5. i 12. jula, tokom drugog toplotnog talasa, maksimalne temperature u Beogradu dostizale su 38,2 stepeni, a na nivou Srbije je oboren letnji dnevni rekord u potrošnji električne energije. Tokom leta svaka promena maksimalne dnevne temperature za jedan stepen povećava potrošnju struje za 820.000 kilovat-sati na dnevnom nivou

Iz EPS-a poručuju da je bitno da se koristi uređaj sa što većim energetskim razredom. Najbolji su oni koji nose oznaku A.

Inače, klima snage jednog kilovata, koja se koristi u proseku pet sati dnevno, potroši 150 kilovat-sati električne energije mesečno (po ceni struje za višu tarifu u plavoj zoni) i to košta građane oko 1,600 dinara mesečno.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...