Udruženja potrošača jeftinije energente obezbeđuju licitacijom

BM

Posle Kineza i domaćinstava nekih evropskih zemalja i Savez za zaštitu potrošača Slovenije organizuje licitaciju za izbor najpovoljnijeg snabdevača strujom i gasom u ovoj zemlji. U zajedničkim kupovinama jeftinijih energenata na aukcijama u Evropi do sada je učestvovalo 1,2 miliona domaćinstava, koja su kupujući ovako uštedla oko 271 milion evra.

Gotovo 13.000 slovenačkih domaćinstava učestvovalo je na drugoj licitaciji za snabdevanje gasom i električnom energijom, koju je organizovao Savez za zaštitu potrošača (ZPS). Energetika-net piše da su tako ostvarila ukupnu uštedu veću od milion evra.

Da bi se prijavili za učešće na zajedničkoj aukciji kupci su trebali da se neobavezno prijave preko njihove web stranice ili telefona, a nije bilo obavezno da su članovi Saveza. Ako kupac najbolju ponudu koju je dobio ZPS oceni povoljnijom može da sklopi u oktobru ugovor s ponuđačem na godinu dana bez skrivenih troškova i kazne za otkaz ugovora.

Na licitaciji za kupovinu gasa i električne energije kao najpovoljniji dobavljač izabrana je slovenačka firma GEN Energija.

Na slovenačkom tržištu, inače, ukupno deluje 16 trgovaca električnom energijom i 19 ponuđača gasa za domaćinstva. Predsednica ZPS-a Breda Kutin kaže da zadnjih godina broj promena dobavljača stagnira, a više od 20% potrošača vrlo je aktivno. Tri četvrtine domaćinstava uopšte nije promenilo snabdevača.

Na prvoj aukciji ZPS-a 2014. učestvovalo je 12.300 domaćinstava, koji su sklopili 14.000 ugovora na godinu dana (više od 12.000 za struju i 2.000 za gas), kojima su, u proseku, godišnje uštedeli po 80 evra, u zavisnosti od prethodno zaključenog ugovora (pre promene). Ukupna ušteda slovenačkih kupaca bila je oko milion evra, a prva aukcija pokrenula je lavinu popusta kod konkurencije.

ZPS-u je tehničku pomoć tokom obe aukcije pružao Prizewise.

Sada to udruženje potrošača želi organizovati zajedničke licitacije za bankarske, usluge osiguranja i za telekomunikacione usluge.

Aukcije za kupovinu energenata za domaćinstva uz popust u Evropu su se proširile iz Kine, a najaktivnije su holandska potrošačka udruženja. One su do sada sproveli 21 kampanju i pomogli u organizaciji prvih aukcija u Sloveniji.

Kutin objašnjava da je logika potrošačkih udruženja u tome da za organizaciju i sprovođenje aukcije od izabranog dobavljača dobiju manju, ali zakonitu proviziju. Prema podacima ZPS-a, u zajedničkim kupovinama jeftinije električne energije i drugih energenata na aukcijama u Evropi do sada je učestvovalo 1,2 miliona domaćinstava. Ona su tako, uz popust, promenila snabdevače energenata, a ukupne uštede procenjuju se na 271 milion evra, piše Energetika-net.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...