NIS pustio u rad 14. mini elektranu

BM

Povećavajući energetsku efikasnost NIS je na naftno-gasnom polju Majdan u blizini Novog Kneževca startovao još jednu, 14. po redu mini elektranu za proizvodnju električne i toplotne energije iz gasa, koji se do sada spaljivao na bakljama – što umnogome doprinosi zaštitit životne sredine.

Na naftno-gasnom polju Majdan u blizini Novog Kneževca počela je da radi četrnaesta mini elektrana Naftne i ndustrije Srbije za proizvodnju električne i toplotne energije iz gasa koji se dobija kao nuz- proizvod na bušotinama.

Ukupna snaga postrojenja u koje je uloženo 2,6 miliona evra je 2,41 MW.

Ovom investicijom je ukupan nivo ulaganja NIS-a u program izgradnje malih elektrana u Srbiji dostigao 15 miliona evra, a njihova snaga iznosi 14,5 MW, što je dovoljno za snabdevanje strujom čak 20 hiljada domaćinstava. Osim električne energije, na naftno gasnim nalazištima se proizvodi i toplotna energija ukupne snage 4 MW koja se koristi za potrebe NIS-ovih postrojenja.

„Proizvodnja struje u mini elektranama jedan je od projekata na koji smo posebno ponosni u NIS-u. Gas koji zbog sadržaja ugljen dioksida i azota od preko 50% ranije nije bio korišćen i spaljivao se na bakljama, sada upotrebljavamo za dobijanje električne i toplotne energije, čime povećavamo efikasnost naše kompanije. Sa druge strane, iz istog razloga je značajno smanjena i emisija štetnih gasova u atmosferu, pa time ovaj segment biznisa ima i značajnu ekološku komponentu“, izjavio je Aleksej Belov, direktor Bloka Energetika u NIS-u.

U skladu sa reputacijom jedne od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, NIS u okviru Bloka Energetika od 2013. godine realizuje program efikasnog korišćenja gasnih resursa, koji podrazumeva izgradnju mini elektrana, odnosno kogeneracionih modula na naftno-gasnim poljima širom Srbije. Oni rade na principu pretvaranja gasa u električnu i toplotnu energiju, što predstavlja energetski efikasan i ekološki način proizvodnje. Struja proizvedena u mini elektranama isporučuje se u javnu distributivnu mrežu.

Od 2016. godine NIS osim u Srbiji trguje električnom energijom i na tržištima Rumunije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, dok je strateški cilj kompanije proboj na tržišta svih EU zemalja u regionu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...