Srbija uspešno ugrađuje energetske „meke mere“

J.P.

Srbija Srbija uspešno sprovodi implementaciju energetskih "mekih mera", konstatovano je na na ministarskom sastanku "Zapadnobalkanske šestorke", koji je danas održan u Skoplju. Razdvajanje operatora distributivnog i prenosnog sistema u Srbiji je u toku a Srbija prepoznaje značaj potrošnje hidroenergije za ispunjavanje ciljeva u oblasti OIE, istakao je ministar rudarstva i enrgetike Aleksandar Antić.

Na ministarskom sastanku "Zapadnobalkanske šestorke" ministri energetike zemalja Zapadnog Balkana u Skoplj danas su konstatovali da Republika Srbija uspešno sprovodi implementaciju energetskih "mekih mera". Istovremeno je rečeno i da je značajan broj mera u okviru razvoja spot tržišta i prekograničnog balansiranja implementiran u potpunosti.

“Kada govorimo o merama razdvajanja operatora distributivnog i prenosnog sistema, implementacija tih mera u Republici Srbiji je u toku i na dobrom je putu”, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministri energetike šest zemalja Zapadnog Balkana ponovili su posvećenost sprovođenju Povelje o održivosti, koje će dovesti do čistije životne sredine, kroz realizaciju mera energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije.

“Republika Srbija prepoznaje značaj potrošnje hidroenergije za ispunjavanje ciljeva u oblasti obnovljivih izvora energije i duboko podržava ulaganja u nove hidroenergetske potencijale”, izjavio je ministar Antić naglašavajući da, “u tom smislu pozdravljamo i izradu Regionalnog hidro-master plana, koji će prerasti u "Studiju razvoja hidroenergetike Zapadnog Balkana".

U Skoplju je danas potpisan Program regionalne energetske efikasnosti, kao i dokument Green for Growth Fund, izjavio je srpski ministar rudarstva i energetike.

Jedan od ciljeva ministarskog sastanka bio je u funkciji realizacije dogovorenih mera konferencije u Parizu, kao i priprema samita koji će u julu biti održan u Trstu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...