Rumunija odbila da pomogne Bugarskoj hitnom isporukom struje

BM

Zbog toga što iz sopstvenih izvora teško uspeva da podmiri potrošnju struje najveću u poslednjih 20 godina Bugarska je tražila pozajmicu električne energije od susedne Rumunije ali su iz Bukurešta odbili da pomognu Sofiji jer su i sami suočeni sa ledenim talasom, zbog kojeg su morali da isključe jedan nuklearni reaktor.

Neuobičajeno niske temperature i obilan sneg doneli su dosta problema jugoistočnoj Evropi. U ponedeljak je potrošnja struje u Bugarskoj premašila 7.700 megavata u špici potrošnje, što je rekord u poslednjih 20 godina. Zbog visoke potrošnje Bugarska je tražila pozajmicu struje od Rumunije, ali su oni odbili da preusmere deo svoje električne energije ka južnom susedu, jer su i sami suočeni sa niskim temperaturama i povećanom potrošnjom, prenosi BNP portal.

Bukurešt je odgovorio Sofiji da nije u mogućnosti da pomogne, napominjući da su zbog snega i niskih temperatura morali da isključe jedan reaktor u nuklearnoj elektrani koja isporukama pokriva petinu rumunske potrošnje struje.

Kako je prenela Nova TV, rumunski ministar energetike Florijan-Toma Petcu rekao je da Bukurešt ne može pozitivno da odgovori na zahtev Bugarske jer je i u Rumuniji povećana potrošnja struje zbog vremenskih neprilika.

"S obzirom na delikatnu situaciju u kojoj se Rumunija našla, nismo mogli da preuzmemo obavezu i odgovorili smo da nismo u stanju da pomognemo", rekao je Petcu, a prenela je Nova TV.

Rumunski ministar je, takođe, kazao da će potrošnja struje u njegovoj zemlji premašiti 9.500 MW dnevno, dok bi potrošnja gasa mogla da dostigne 74 miliona kubnih metara na dan. Kako je dodao, to bi mogao da bude rekord koji je do sada bio 71,2 miliona kubnih metara gasa dnevno.

U Rumuniji je danas (10. januar) očekivana maksimalna temperatura između -10 i -15 stepeni Celzijusa, dok su u Bugarskoj prognozirali najhladniji dan sa temperaturama nižim od -20.

Mećave su paralisale saobraćaj i ostavile bez struje stotine hiljada ljudi u Bugarskoj a susedna Rumunja je morala da zbog vremenskih neprilika isključi reaktor br.1 u nuklearnoj elektrani Nuklearelektrika.

Tokom prethodnog vikdenda zbog mećave je bez struje ostalo više od 770 bugarskih gradova, saopštila je vlada. Takođe su za saobraćaj bili zatvoreni deo autoputa na jugoistoku zemlje, putevi na severoistoku i glavni autoput A-2 koji povezuje Bukurešt i crnomorsku luku Konstanca, preneo je EurActiv.com.

Državna kompanija Nuklearelektrika saopštila je da je isključila sa nacionalne elektromreže reaktor br.1 od 1.706 megavata na Dunavu zbog obilnog snega. Dva reaktora Nuklearelektrike obezbeđuju petinu struje u Rumuniji.

Bugarska očekuje da se 10. januara zaledi Dunav i da stane saobraćaj na najvećoj reci EU.

Zbog nedostatka struje ministarka energetike u ostavci Temenužka Petkova je naredila aktivirati rezervne kapacitete energetskog sistema od oko 600 megavata.

“Ne postoji mogućnost zemlja da ostane bez struje”, tvrde nadležni bugarski organi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...