EPS spremno dočekao ledeni talas

BM

Čak i tokom najjačih udara ledenog talasa procenat korisnika bez električne energije nije premašivao 0,16 odsto, saopšteno je danas iz EPS-a uz napomenu da su se monteri probijali po mećavi i nepristupačnim terenima da bi otklonili kvarove i da bi domaćinstva u selima okovanim snegom i ledom u što kraćem roku dobili električnu energiju. Iz EPS-a isatiču da su preduzete sve neophodne mere i da ne očekuju probleme u snabdevanju. (Foto: bager na kopu RB Kolubara)

U ponedeljak ujutru bez električne energije u Srbiji je bilo samo oko 1.800 korisnika. Čak i tokom najjačih udara ledenog talasa procenat korisnika bez električne energije nije premašivao 0,16 odsto, saopšteno je danas iz EPS-a uz napomenu da su se monteri probijali po mećavi i nepristupačnim terenima da bi otklonili kvarove i da bi domaćinstva u selima okovanim snegom i ledom u što kraćem roku dobili električnu energiju.

Elektroprivreda Srbije obezbedila je stabilno snabdevanje električnom energijom tokom ledenog talasa koji povećava potrošnju u celoj Srbiji, kažu u EPS-u navodeći da je tokom božićnih praznika EPS isporučivao oko 120 miliona kilovat-sati dnevno. Danas, prvog radnog dana nakon praznika očekuje se rast potrošnje električne energije na oko 130 miliona kilovat-sati.

Potrošnja raste jer se električna energija koristi za grejanje, ali je manja nego tokom zime 2012. godine kada je premašivala i 140 miliona kilovat-sati dnevno, navedeno je u saopštenju EPS-a.

Iz EPS-a isatiču da su preduzete sve neophodne mere i da ne očekuju probleme u snabdevanju. Sistem EPS-a je stabilan i zaposleni su spremni da odgovore na sve izazove koje u iskopavanju i dopremi uglja, proizvodnji energije, distribuciji i snabdevanju donosi ekstremno hladno vreme. EPS-ovi rudari, energetičari i monteri vredno rade i bore se protiv hladnoće, snega, vetra i leda da svim građanima i privredi Srbije obezbede dovoljne količine električne energije.

Ugalj se iskopava na kopovima Kolubare i Kostolca u uslovima kada temperatura pada ispod minus 20 stepeni Celzijusa. Pojačana su dežurstva u termoelektranama i hidroelektranama da bi se osigurala nesmetana proizvodnja električne energije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...