Blok TENT B2 kruna remontne sezone

EPS Energija

Uspešno završen kapitalni remont na bloku TENT B2 i u TE Morava. Svi blokovi ogranka TENT spremno dočekuju predstojeću zimu. Naredne godine biće obavljen kapitalni remont bloka TENT A4. (foto: TENT B2)

U ogranku Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu, gde se nalaze i najveći proizvodni kapaciteti u termosektoru Elektroprivrede Srbije, u 2016. uspešno su urađeni kapitalni remonti na dva postrojenja – prva faza revitalizacije bloka TENT B2 na Ušću i druga faza kapitalnog remonta bloka TE Morava u Svilajncu. Modernizacija i kapitalni remonti biće nastavljeni i u narednim godinama.

„Kruna ovogodišnje remontne sezone u ogranku TENT je kapitalni remont bloka TENT B2. Ovo je, posle 31 godine rada bloka, bio prvi kapitalni zahvat na tom postrojenju“, rekao je Goran Lukić, direktor za proizvodnju u ogranku TENT.

U okviru prve faze revitalizacije bloka B2 kompletno je zamenjen gornji deo kotla, urađen je remont turbine, zamenjen je upravljački sistem, a ugrađen je i novi generator. Urađen je i remont pomoćne kotlarnice, a na dopremi uglja obavljeno je 85 odsto radova na zameni kružne šine na polarnom skladištu uglja, koji će, ukoliko vremenske prilike dozvole, u potpunosti biti završeni do kraja ove godine.

Zahvaljujući izuzetno dobroj organizaciji radova projekat revitalizacije bloka B2, vredan 75 miliona evra, protekao je bez problema. Blok je sinhronizovan na mrežu 11. novembra.

„Kapitalni remont „dvojke“ urađen je po modelu remonta na bloku B1. Snaga bloka B2 je povećana za 30 megavata, od kojih su 10 MW takozvani zeleni megavati, dobijeni novim tehnologijama, a sa istom potrošnjom uglja“, rekao je Lukić.

Tokom faze probnog rada obaviće se optimizacija rada svih uređaja i svih regulacionih kola (loženja, napajanja, turbine, pobude i generatora), i uspostaviti njihova međusobna sinhronizacija kako bi bili potvrđeni svi ugovoreni parametri.

Ciljevi kapitalnog remonta bloka B2 bili su produženje njegovog radnog veka, povećanje pouzdanosti, energetske efikasnosti, snage i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Lukić je dodao da je u TE Morava u Svilajncu urađen kompletan remont kotlovskog postrojenja i ugrađen novi elektrofilter, tako „da se sad gotovo i ne primećuje da li termoelektrana radi ili ne, jer dima više nema“.

Na ostalim postrojenjima ogranka TENT, kao i u železničkom transportu urađeni su standardni remontni radovi.

Goran-Lukic

Lukić je istakao da je železnica u potpunosti spremna za nesmetan dovoz uglja tokom predstojeće zimske sezone i podsetio da je tokom ove godine sa partnerima iz Kine sklopljen ugovor o nabavci dve nove lokomotive za potrebe Železničkog transporta.

„Uskoro će u Kinu, na obuku, biti upućena grupa radnika sa železnice, kako iz sektora održavanja tako i iz sektora vuče, kako bi se upoznali sa novim uređajima tokom izrade ovih lokomotiva“, istakao je Lukić.

Blokovi spremni za zimsku sezonu

Svi termokapaciteti u TENT A i TENT B i TE Morava rade stabilno. Za zimsku sezonu takođe je spremna i TE Kolubara.

 „Potpisan je ugovor za raščišćavanje dela deponije pepela i šljake kako bi se povećao prostor. Ova termoelektrana biće stabilan oslonac energetskog sistema kada zima bude jača, jer TE Kolubara, pored proizvodnje električne energije, obezbeđuje grejanje građana Velikih Crljena i omogućava stabilno snabdevanje električnom energijom RB Kolubara u Lazarevcu“, rekao je Lukić.

Priprema se i proširenje kapaciteta za deponovanje pepela i šljake iz TENT A.

„Potreban je novi prostor za odlaganje i neophodni projekti su urađeni, a u toku su poslovi u vezi sa dobijanjem svih potrebnih dozvola i saglasnosti kako bi se pokrenula realizacija. Deponija mora da bude spremna ne samo za skladištenje pepela i šljake u sadašnjoj fazi već i za skladištenje gipsa kao proizvoda rada budućeg postrojenja za odsumporavanje, koje je planirano da se gradi na ovoj lokaciji. U toku je i priprema projekta za ugušćeni transport pepela i šljake na TENT A, a to će značiti da će novom tehnologijom transporta i skladištenja, sa manjom količinom vode, prostor koji će nova deponija ubuduće zauzimati biti manji“, naglasio je Lukić podsećajući podsetio da je izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na TENT A ove godine učinjen još jedan korak napred u unapređenju i zaštiti životne sredine.

U 2017. planirano je da se na TENT A uradi kapitalni remont bloka A4.

„To je jedini blok od 300 megavata na ovoj lokaciji kome nije povećana snaga. U narednoj godini, tokom remontnih radova na ovom postrojenju, koji će trajati pet meseci, pored produženja životnog veka i pouzdanosti rada bloka, biće povećana i njegova snaga. Na bloku A4 inače je predviđeno da se obavi remont kotla i turbine. Na ostalim lokacijama neće biti većih radova. Za 2019. i 2020. planirana je realizacija druge faze revitalizacije oba bloka na TENT B“, istakao je Lukić.

Jubileji

Ogranak TENT u ovoj godini obeležio je dva značajna jubileja – 60 godina rada TE Kolubara u Velikim Crljenima i 40 godina rada bloka TENT A3 u Obrenovcu. Lukić je istakao da je početak rada TE Kolubara bio u stvari začetak razvoja termoenergije Elektroprivrede Srbije i budućeg ogranka TENT, a sa blokom A3 pokrenuta je nova i najproduktivnija faza u razvoju termoenergetike u Srbiji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...