Proizvodnja veća - EPS stabilno i u 2017. godini

BM

U 2017. očekujemo povećanje proizvodnje uglja i električne energije za potrebe građana i privrede. Elektroenergetski sistem spreman je za 2017. godinu, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je sa v. d. direktorom Elektroprivrede Srbije Miloradom Grčićem 1. januara posetio su termoelektranu Nikola Tesla B u Obrenovcu.

Snabdevanje električnom energijom u novogodišnoj noći bilo je potpuno stabilno, a kupcima Elektroprivrede Srbije 31. decembra 2016. godine isporučeno je 116,7 miliona kilovat-sati.

“U 2017. očekujemo povećanje proizvodnje uglja i električne energije za potrebe građana i privrede i elektroenergetski sistem spreman je za 2017. godinu. Teško je i kompleksno voditi i organizovati ovako veliki i složeni sistem, obezbediti sinhronizovanu proizvodnju uglja, električne energije, ali sam uveren da ćemo u sinergiji naših energetskih kompanija, ministarstva i Vlade Srbije, to apsolutno obezbediti”, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je sa v. d. direktorom Elektroprivrede Srbije Miloradom Grčićem 1. januara posetio su termoelektranu Nikola Tesla B u Obrenovcu.

Prvi čovek EPS-a je u predvečerje 31. decembra obišao i rudare na kopu Drmno i energetičare u termoelektrani Kostolac B, navedeno je u saopštenju EPS-a.

Elektrane EPS-a u 2016. godini proizvele su 36,5 milijardi kilovat-sati što je, kako je rekao ministar energetike, za oko 1,5 odsto više električne energije od plana i skoro 2,5 odsto više nego u 2015. I rudarski sektor je sa godišnjom proizvodnjom od 37,7 miliona tona uglja premašio plan za dva odsto.

“Tokom čitave godine obezbedili smo potpuno sigurno snabdevanje električnom energijom i za građane i za privredu i verujem time značajno uticali da se ostvari privredni rast od 2,74 odsto. Sigurno je da ne možemo da budemo ključni generator privrednog rasta u 2017, koji se očekuje da bude oko tri odsto, ako ne obezbedimo ukupnu energiju koja je potrebna da se rast ostvari”, rekao je Antić naglašavajući da se prošle godine u TENT-u B vrlo ozbiljno radilo na remontu postrojenja i da je tu realizovan najveći kapitalni remont u okviru EPS-a.

Radni vek bloka je produžen za novih 30 godina i više od 200.000 sati.

“Povećali smo mu snagu sa 618,4 na 650 megavata i dobili smo jedno savremeno postrojenje na koje smo ponosni, jer, ovako velikih blokova, kao što su B1 i B2, malo je i u Evropi”, istakao je Antić.

Ministar Antić je rekao, takođe, da poskupljenje električne energije u ovom trenutku nije planirano, prenosi Beta.

"Sve što budemo uspešniji u realizaciji socijalnog programa, kojim je planiran odlazak 1.900 radnika uz otpremninu, boljom naplatom, smanjenjem gubitaka i uštedama, zahtev Medjunarodnog monetarnog fonda za poskupljenjem struje će biti sve manji", istakao je Antić navodeći da je EPS u ovom trenutku likvidan i da je na računima 60 milijardi dinara, a da je na izvozu struje u 2016. zaradio 55 miliona evra.

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS istakao je da je remont Bloka B2 u TENT-u trajao oko šest meseci, da je više od 30 različitih firmi u isto vreme radilo na njemu i da je posebno ponosan na ljude iz termoelektrane, koji su uspeli sve da organizuju i sinhronizuju, tako da se u malo slučajeva dešavalo da jedna kompanija smeta drugoj. On je rekao i da je sve je urađeno dva dana pre roka, što je značajan uspeh za tako veliki i složen poduhvat.

Obilazeći kostolačke rudare i energetičare, Grčić je rekao da je posebno ponosan što su kostolačke termoelektrane u 2016. godini proizvele 6,7 milijardi kilovat-časova električne energije, što je najveća proizvodnja u istoriji.

“Nadam se da ćemo imati još stabilniju proizvodnju i ono što je najvažnije, da ćemo uspeti da obezbedimo bolje uslove za rad u svakom segmentu proizvodnje u kostolačkim elektranama i kopu Drmno“, rekao je Grčić.

Tokom obilaska dispečerskog centra kopa Drmno i operativnog centra 5 BTO sistema Grčić je svim zaposlenima čestitao Novu godinu i istakao da je svima, koji se bave energetikom, jasno da se uvek prvo treba obratiti rudarima.

“Prvo rudarima treba reći hvala, jer da nema rudara ne bi bilo ni uglja, a onda uzalud termoelektrane. To je jasno svima”, rekao je Grčić koji se preko radio stanice obratio zaposlenima na kopu Drmno, koji su ove godine prvi put ostvarili maksimano projektovanu proizvodnju i za godinu dana iskopali više od devet miliona tona uglja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...