U prvoj polovini 2016. EPS profitirao 13,1 milijardi dinara

BM

EPS je u prvih šest meseci poslovanja u ovoj godini napravio profit u visini od 13,1 milijardi dinara i ostvario uštede u visini od 13,8 milijardi dinara, kaže Savo Bezmarević, izvršni dirketor za proizvodnju energije u EPS-u.

Savo Bezmarević, izvršni dirketor za proizvodnju energije u Elektroprivredi Srbije rekao je danas na 16.Srpskom ekonomskom samitu da je EPS u prvih šest meseci poslovanja u ovoj godini napravio profit u visini od 13,1 milijardi dinara, što je za oko 10 milijardi veći nego što je planirano. Istovremeno EPS je ostvario uštede od 13,8 milijardi dinara, izveštava Tanjug.

Bezmarević je na panelu posvećenom energetici kazao da, kako bi svoja postrojenja održavao u punoj formi EPS investira godišnje između 200 i 300 miliona evra u tehnički sektor. To je neophodno jer su sva postrojenja EPS-a napravljena između 1960-tih i 80-tih godina, a od tada su, tokom više od četiri decenije rada prošla kroz više faza, da bi od 2000. počela faza revitalizacije, koja se nastavlja i danas.

Bezmarević je kazao da je energetske efikasnost najvažnija stvar kojom se tehnika EPS-a bavi. Sve investicije od 2000. do danas su smanjie specifičnu potrošnju energije za 16 odsto.

„Naša postrojenja u koja nije ulagano tokom 90-tih godina vraćena su na projektivane parametre. Daljim ulaganjima modernizovali smo sva naša postrojenja, pre svega u termoelektranama,“ objasnio je Bezmarević napominjući da je u toku „zeleni“ projekat homogenizacije uglja u Rudarskom bazenu Kolubara u vrednosti od 180 miliona evra, koji će biti završen do 2018. godine i koji će poboljšati proizvodnju u termoelektranama.

Drugi projekat koji se realizuje je revitalizacija hidorelektrane Zvornik u vrednosti od 70 miliona evra. Ta elektrana će, po Bezmarevićevim rečima biti u potpunosti revitalizovana, čime će se povećati proizvodnja za 30-tak odsto.

Treći projekat koji je u toku je revitalizacija bloka B2 u Termoelektrani Nikola Tesla. Reč je o najvećem agregatu u Srbiji, u koji je uloženo 70 miliona evra. Osim što će ovom revitalizacijom biti produžen radni vek agregata biće mu povećana i snagu za 30 megavata.

„Najveći projekat koji se trenutno relaizuje u EPS-u je izgradnja novog bloka u TE KO Kostolac, koji će biti snage 350 megavata. A supstitucijom starih blokova podiže se energetska efikasnost i uvećava stepen korisnosti. Energetska efikasnost, pored energetske uštede znači i smanjenje emisija,“ zaključio je Bezmarević.

Moderator panela generalni menadžer Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović ukazao je da je EPS najveći donator srpske privrede, jer je od oktobra 2000. godine, zbog socijalne politike po pitanju cena struje, donirao 15-ak milijardi evra.

To je, kako je naveo, daleko više od ukupnog prihoda od privatizacije ili pomoći koja je dobijena od međunarondih finansijskih institucija.

„Godišnej EPS gubi 1,3 milijardi evra zbog socijalne politike koaj se vodi preko cene električne energije,“ rekao je Šagovnović.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...