Srbija i Kina potpisuju sporazum o izgradnji novog bloka TE Kostolac

Jelica Putniković

Sporazum za drugu fazu realizacije energetskog kineskog aranžmana, u okviru koga će biti izgrađen novi blok TE „Kostolac B3” od 350 MW instalisane snage a kapacitet kopa „Drmno” povećati sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje usvojila je danas Vlada Srbije. Ovaj document su potom parafirali predstavnici Eksim banke i Ministarstva finansija Kine, tako da će biti potpisan tokom Samita šefova i vlada Narodne republike Kine i 16 zemalja Centralne i i Istočne Evrope, koji se sutra i prekosutra održava u Beogradu. (foto: TE „Kostolac B")

Vlada Srbije ja na današnjoj sednici usvojila predlog Sporazuma o zajmu koji će kineska državna Eksim (Exim) banka odobriti pod preferencijalnim uslovima za realizaciju druge faze međunarodnog kreditnog aranžmana Elektroprivrede Srbije sa kineskim partnerima, kojim je predviđena izgradnja novog bloka B3 snage 350 megavata u Termoelektrani „Kostolac B“ i proširenje kapaciteta Površinskog kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Sporazum je danas parafiran od strane Eksim banke i Ministarstva finansija Kine.

Ovaj dokument će u Palati federacije potpisati predstavnici Srbije i Kine u toku Samita šefova i vlada Narodne republike Kine i 16 zemalja Centralne i i Istočne Evrope, koji se sutra i prekosutra održava u Beogradu, saznaje Balkanmagazin.

Kada ovaj međudržavni sporazum ratifikuje Skupština Srbije komercijalni ugovor postaje operativan i već početkom naredne godine počeće gradnja TE „Kostolac B3”.

“Izgradili smo kineski most, a u budućnosti ćemo napraviti kineski put i kinesku elektranu,” rekao je pred dolazak u Beograd kineski premijer Li Kećijang.

„Ovo je finale višegodišnjeg angažovanja predstavnika države i Elektroprivrede Srbije da posle 25 godina ponovo gradimo energetski blok ozbiljne snage. Kada, krajem 2019. ili početkom 2020. godine novi agregat u TE „Kostolac B” počne da proizvodi električnu energiju ovaj kapitalan energetski kapacitet će obezbediti veću energetsku stabilnost EPS-a, ali i cele zemlje,” kaže Dragan Jovanović, direktor TE KO „Kostolac“, ističući da je to postignuto i izuzetnim zalaganjem ove vlade i premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je o realizaciji druge faze ovog energetskog aranžmana sa kineskim zvaničnicima govorio i tokom svoje posete Kini.

Saradnja Kine i Srbije u obnovi TE KO „Kostolac“ definisana je međudržavnim sporazumom potpisanim 20. avgusta 2009. godine u Pekingu, tokom posete najviše državne delegacije Srbije. Mada je u političkim i stručnim krugovima bilo (a ima i sada) onih koji nisu blagonaklono gledali na saradnju Kine i Srbije u energetici, projekat „Kostolac“ je, zapravo, jedina ozbiljna investicija u našoj zemlji. Pogotovo sada kada su Rusi odustali od gradnje gasovoda „Južni tok”.

Predugovorom sa kineskom mašinsko-energetskom kompanijom CMEC, potpisanim 3. februara 2010. godine, predviđeno je da će se projekat finansirati kreditom kineske Eksim banke u iznosu od 85 odsto, što je 1,06 milijardi dolara, a preostalih 15 odsto sredstava obezbediće Elektroprivreda Srbije i TE KO „Kostolac“.

U prvoj fazi projekta planirana je revitalizacija dva bloka termoelektrane „Kostolac B“. Ugovor vredan 344 miliona dolara za ovaj posao potpisan je 8. decembra iste godine. Pored revitalizacija dva termobloka ovim ugovorom je predviđen i veliki ekološki projekat, rešavanje problema dimnih gasova na TE „Kostolac B“ (izgradnja sistema odsumporavanja za blokove 1 i 2 u toj elektrani) i gradnja infrastrukturnih objekata: pristaništa na Dunavu i izgradanja železničke pruge u dužini od 18 kilometara za dovoz krečnjaka, odvoz gipsa i dovoz opreme za gradnju druge faze.

Novembra prošle godine je potpisan ugovor o drugoj fazi ovog međunarodnog projekta o izgradnji bloka B3, a krajem godine podneta je prijava za kredit Eksim banci po preferencijalnim uslovima.

Vrednost projekata iz druge faze aranžmana sa Kinom je oko 715,6 miliona dolara, s tim što će se 608 miliona obezbediti iz kredita, a ostatak su sopstvena sredstva EPS-a, odnosno, TE KO „Kostolca“. Prema preliminarnim uslovima kredit je odobren na 20 godina, sa sedam godina grejs perioda i godišnjom kamatom od 2,5 odsto.

Po planovima novi blok treba da se gradi 58 meseci, što znači da treba da počne da radi krajem 2019. godine, odnosno, početkom 2020.

Jovanović ističe da će blok B3 u Termoelektrani „Kostolac B“ biti izgrađen po najsavremenijim standardima EU. U njega će biti ugrađena najsavremenija oprema poznatih svetskih proizvođača, a posebno će se voditi računa da novi blok bude bezbedan sa stanovišta zaštite životne sredine.

A da bi novi blok imao dovoljno uglja kapacitet Površinskog kopa „Drmno“ će od 2019. godine biti proširen sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Dragan Jovanović napominje da su ukupne geološke rezerve uglja na kopu „Drmno“ oko 400 miliona tona a eksploatacione oko 290 miliona tona uglja. To je dovoljno za snabdevanje svih blokova u Kostolcu do 2052. godine, kada će i najmlađi blok B3, koji tek treba da se gradi, završiti svoj radni vek.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...