Preporod francuske fudbalske reprezenatcije?

Aleksandar Manić, Pariz

Posle duže ofanzivne anemije, francuska ekipa je u zadnjih desetak utakmica pokazala da ume da konstruiše napade i da ih kruniše golovima
(foto, Da li će francuska reprezantacija ovako slaviti do kraja svetskog prvenstva?)

Briljantnom igrom, Francuska fudbalska reprezentacija, u petak 20. juna, pobedila je Švajcarce sa 5 : 2 i tako se ponovo upisala među velike fudbalske nacije. Predvođena odličnim Karimom Benzemom koji je dao jedan gol, dodao lopte za dva gola, promašio penal i kome nije računat gol, jer je sudija svirao kraj sekundu pre nego što je Benzema šutnuo loptu koja je završila u mreži Švajcaraca, francuska ekipa je pokazala veliku tehničku i taktičku vrednost, a na terenu je odavala utisak da može da dâ gol skoro u svakom napadu.

Tačno pre četiri godine, na isti dan, fudbalska reprezentacija Francuske je na svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, ušla u štrajk, vođena nekolicinom egocentričnih i samoljubivih igrača. Dve godine kasnije, mesto selektora je od Domeneka preuzeo Loran Blan, ali njegov učinak nije bio na visokom nivou. Didije Dešam, Loranov saigrač iz zlatne generacije svetskih i evropskih šampiona, uz ogroman napor i svoju već poslovičnu pragmatičnost, rekonstruisao nacionalni tim, tokom dve poslednje godine.

didije-desam

Didije Dešam, selektor francuske fudbalske reprezentacije

Mlada ekipa juniorskih šampiona

Sastavljajući ekipu za put u Brazil, Didije Dešam je, iz južno-afričke tragedije, pozvao samo pet igrača. Na primer, on nije pozvao odličnog Samija Nasrija u državnu reprezentaciju i na taj način je pokazao da je kolektiv i timski duh iznad velikih fudbalskih zvezda egocentričnog ponašanja.

Ne strahujući od podmlađivanja ekipe, selektor se oslonio na francusku školu fudbala. Naime, pre četiri godine, Francuska je sa Grizmanom bila šampion Evrope u fudbalu za mlađe od 19 godina a prošle godine je postala šampion sveta za mlađe od 20 godina i tada je za najboljeg igrača turnira bio proglašen Pogba.

Iako vrlo mlada, prosek 22 godine, francuska reprezentacija je tehnički dobra i razlikuje se od onih iz 2002. i 2006. godine po većoj imaginaciji i više strpljivosti. Pored entuzijazma, ona je pokazala elemente koji su im dugo nedostajali – ujedinjenost ekipe i zajednički cilj.

Didije Dešam je bio strog i ozbiljan igrač koji nije ubrzavao igru, nego je zaustavljao lopte i protivnike. Pored dobrog pregleda igre na poziciji veznog igrača, on je imao i veliki autoritet među kolegama, te je bio i vrlo uspešan kapiten reprezentacije. Tako je on i naučio kako se radi sa ljudima, što mu je pomoglo da bude ne samo dobar tehnički trener, nego i dobar predvodnik grupe.

Odluke vezane za svetsko prvenstvo nisu bile lake za Dešana, ali se ispostavilo da je on uradio prilično dobar posao. Naime, posle duže ofanzivne anemije, francuska ekipa je u zadnjih desetak utakmica pokazala da ume da konstruiše napade i da ih kruniše golovima. Dešamovi izbori su, do sada, bili pravilni, a taktički i psihološki rad sa igračima se isplatio.

pogba-matiudi-benzema

Pogba, Matiudi i Benzema

Kolektivna igra i zajednički cilj

Karim Benzema, odličan u svom matičnom klubu, Realu iz Madrida, nije bio efikasan u reprezentaciji. Pre utakmice sa Australijom, Benzema nije dao gol punih 1.222 minuta u plavom dresu. Ima se utisak da je Didije Dešam pronašao pravi način da ga motiviše, stavivši ga na klupu, a Žirua na njegovo mesto na terenu. Želja da igra sve utakmice i blizak rad sa selektorom, omogućio mu je da briljira na svetskom prvenstvu.

Odsustvo Franka Riberija, zbog povrede, moglo je da izgleda kao katastrofa za “plave”, ali se desilo obrnuto. Uzevši u obzir njegove povrede, Zlatnu loptu koja mu je prošla pored noge i loš kraj sezone, njegovo odsustvo skoro da je izgledalo oslobađajuće. Posebno za Grizmana, koji je došao do izražaja, ne toliko riberijevskom brzinom, koliko dobrim pasovima i odličnim pregledom igre.

Dešamova odluka da Valbueni omogući slobodu u napadu, pokazala se vrlo dobrom. Igrač Olimpika iz Marselja je vrlo eksplozivan, brz i lucidan u svojim akcijama, što omogućava brzo konstruisanje akcija i kontranapada. Sredinom terena, dugim loptama i brzim akcijama, dobro vladaju Kabaj, Matiudi i Pogba. Odbrambeni duet Sako i Varan takođe je prijatno iznenađenje. Prvi je eksplozivan i jak, drugi je smiren i dugih linija, a zajedno su neprelazan zid za protivnika.

Prva utakmica protiv Hondurasa, znatno slabijeg protivnika, ukazala je na ispravnost Dešamovih odluka. Međutim, čekalo se na drugu utakmicu, protiv Švajcaraca, ozbiljnih protivnika, koji su predstavljali pravi test za obnovljenu reprezentaciju Francuske.

Posle pobede nad Hondurasom, Evra je izjavio na konferenciji za štampu :

"Skoro da me plaši što su sva svetla zelena. Istovremeno, svi su ponosni što nose nacionalni dres. Međutim, onda kada se pomisli da je sve lako i kada počnemo da izigravamo zvezde, desiće nam se da prođemo loše. Sve je tako krhko. Čekam da vidim kako ćemo reagovati u teškim trenucima."

benzema-karim

Karim Benzema

Didije Dešam – lukavi taktičar

U drugoj utakmici se ponovo pokazalo da Didije Dešam ima široku stratešku osnovu na koju postavlja vrlo dobre taktičke odluke. Iznenadio je mnoge izmenivši sastav ekipe iz prve utakmice, te je protiv Švajcaraca, na mesto dobrog Grizmana, uveo Žirua, a na mesto dobrog Pogbe, uveo je Sisokoa. Odluka se pokazala značajnom, jer su oba igrača dala po jedan gol i svojom igrom su bili odlučujući u pobedi Francuske nad Švajcarcima.

Pored tehničke pripreme Dešam je dobro uradio i psihološki pritisak na protivnika. Hvaleći Švajcarce kao odlične igrače, čvrst kolektiv, ambiciozan i perspektivan tim, on je na protivnika prebacio psihološki pritisak. Ističući da je protivnik rangiran 6. na listi FIFE, dok je Francuska na dalekom 17. mestu, Dešam i njegov štab nisu spominjali da Švajcarci već pola veka na svetskim šampionatima nisu uspeli da se plasiraju u osminu finala.

ziru-olivije

Olivije Žiru

Naravno, to nije prevarilo Otmara Hicfelda, selektora švajcarske ekipe, koji je pred utakmicu odlično okarakterisao protivnika: "Francuska ekipa ima poverenja u sopstvenu igru. Konstatovao sam da su vrlo fleksibilni, da mogu brzo da se promene i da napreduje kao mašina."

Neposredno pred meč sa Švajcarcima, Lilian Tiram, odbrambeni igrač zlatne francuske reprezentacije (1998, 2000), rekao je u razgovoru za radio, da bi ova francuska reprezentacija mogla da ide do finala, pa čak i da osvoji svetsko prvenstvo. Pored dobrih igrača, po njegovim rečima, veliki adut je nacionalni selektor, Didije Dešam, odličan lider, čovek koji je pobeđivao i zna kako se to radi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...