„OVA TITULA PRIPADA LENDLU, ZNAM KOLIKO JE ZA NJOM ČEZNUO“

M. Lazarević, PRAG

Osvajanje vimbldonske titule potvrdilo da iza poslednjih uspeha Endija Marija stoji češki trener Ivan Lendl, jedan od najvećih tenisera u istoriji u čijoj riznici trofeja nedostaje samo vimbldonski pehar
(foto, Mari i Lendl posle pobede u Vimbldonu)

Britanija će ga večno slaviti. Posle 77 godina Endi Mari (Andy Murray) je prvi teniser sa Ostrva koji je osvojio titulu šampiona na Vimbldonu, najstarijem i najuglednijem teniskom turniru na svetu. Svoju pobedu nije posvetio, međutim, nijednom Britancu, nego svom 53-godišnjem češkom treneru Ivanu Lendlu koji je tu titulu strasno želeo - to je jedina koja mu nedostaje u riznici trofeja, osvojenih tokom igračke karijere, jedne među najuspešnijima u istoriji ovog sporta.

lendl ivan

Ivan Lendl

Lendl je osvojio tokom karijere osam titula na svim gran-slem turnirima (po tri puta na Rolan Garou i USA openu, dva puta na Australia openu), ukupno ima 94 ATP titule, pobedio je u dresu Čehoslovačke u Devis kupu... jedino mu je, iako je dva puta igrao u finalu i pet puta u polufinalu, vimbldonska titula stalno izmicala tokom druge polovine 80-ih kada je suvereno vladao svetskim tenisom. Ovom perfekcionisti, koji je čak 270 nedelja bio na vrhu ATP rang-liste, je trava, na kojoj loptica najvarljivije odskače, najmanje odgovarala i to je verovatno glavni razlog zašto mu je ostala neispunjena želja za trofejom na ovom turniru. Po završetku karijere izjavio je:

„Bilo mi je teško pomiriti se s tim da nisam uspeo da pobedim tamo ali to je prosto tako i tačka“.

Ispunio je, ipak, tu želju naknadno, juče, skoro 20 godina po kraju karijere, makar kao trener....

„Ova titula je za Ivana, znam da je on u vreme kada je igrao sve činio da bi osvojio taj pehar. Jako mi je drago što sam u tome pomogao, makar sada kada je moj trener“, zahvalio se Mari svom kouču.

Mari je angažovao Lendla, koji se trenerskim pozivom bavi, pre svega iz ljubavi prema tenisu, decembra 2011, samo s jednim ciljem – osvojiti prvu titulu na gran-slem turniru. Strogi i metodični Čeh je uspeo dosad mnogo više od toga – njegov pulen osvojio je već titulu na USA open, kao i zlatnu medalju na Olimpijadi u Londonu. A sada i u Vimbldonu i time usrećio naciju...

„Ivan ima ogromno strpljenje. Znam da sarađivati sa mnom nije nimalo jednostavno. Imam sjajan tim, stajao je uz mene u mnogo teških trenutaka“, dodao je ovogodišnji pobednik Vimbldona odmah posle meča u kome je pobedio Novaka Đokovića.

Ivan Lendl, rođen 7.03.1960, u Ostravi, počeo je karijeru u socijalističkoj Čehoslovačkoj, emigrirao je 1986 u SAD, gde i sada živi (Majami, Florida). Profesionalac od 1978, igračku karijeru je okončao 1994, na ATP turnirima pobedio je 1.071 meč, više pobeda od njega ima samo Džimi Konors (Jimmy Connors) – 1.122. Duže od njega broj jedan na ATP rang-listi bili su samo Pit (Pete) Sampras i Rodžer (Roger) Federer.

Ivan Grozni, odnosno Terminator, kako su glasili njegovi nadimci u vreme dok je vladao teniskim terenima, ostavio je veliki trag u ovoj igri ne samo zbog pobeda na terenu. Lendlova igra je bila zasnovana na snazi, fizičkoj kondiciji i prtisku sa osnovne linije što je bila anticipacija moderne ere „tenisa snage“. Lendl je sam nazvao svoju igru „hiiting hot“, što je, u stvari, neumoljivi presing-stil igre na celom terenu koji je kasnije počeo dominirati u svetskom tenisu. Imao je, takođe, izuzetno jaku koncentraciju u igri.

„Divio sam se Lendlu i njegovoj eri. Pogurao je izuzetno mnogo tenis napred. I time što se za njega toliko žrtvovao. Bio je neverovatno tvrd prema sebi, apsolutni profesionalac. Time je uticao na mnogo igrače, među njima i na mene“, izjavio je jednom prilikom Rodžer Federer.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...